Privreda

Mađarska utrostručila količinu zlatnih poluga

Mađarska utrostručila količinu zlatnih poluga
Foto: Ilustracija | Mađarska utrostručila količinu zlatnih poluga
Tanjug

Mađarska, članica Evropske unije koja broji oko 10 miliona stanovnika, utrostručila je količinu zlatnih poluga, čime se na globalnoj rang listi našla u gornjoj trećini zemlja s najvećim zlatnim rezervama i među prve tri u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE).

Centralna banka Mađarske je saopštila da je od prošlog mjeseca povećala količinu zlatnih poluga u svojim rezervama sa 31,5 tona na 94,5 tona, što je najveći nivo u posljednjih više decenija, prenosi Raša tudej.

Time je utrostručen i iznos ovih rezervi po stanovniku sa 0,1 unce na 0,31 uncu, pa se Mađarska može pohvaliti najvećom količinom zlata per capita među zemljama CIE, prema saopštenju finansijskog regulatora.

Iz centralne banke su naveli da je povećanje zaliha zlata nastavak dugoročne strategije usvojene 2018. godine, kada su zlatne rezerve uvećane 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona, nakon čeha su ostale na tom nivou više od dvije godine.

Nedavna pojačana kupovina poluga povezana je sa novim rizicima koji proizilaze iz pandemije koronavirusa, napominje se u saopštenju.

"Snažan globalni rast državnih dugova ili zabrinutosti zbog inflacije dodatno povećavaju važnost zlata u nacionalnoj strategiji kao sigurnog utočišta i kao imovine za zaštitu vrijednosti", ocjenjuju iz centralne banke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije