Privreda

Mađarski privrednici izuzetno zainteresovani za saradnju sa kompanijama iz Srpske

Mađarski privrednici izuzetno zainteresovani za saradnju sa kompanijama iz Srpske
Foto: Velibor Tripić | Mađarski privrednici izuzetno zainteresovani za saradnju sa kompanijama iz Srpske

BANJALUKA - Mađarski privrednici su izuzetno zainteresovani za saradnju sa kompanijama iz Republike Srpske, rečeno je na Poslovnom forumu u Banjaluci.

Gabor Jenei, generalni direktor Agencije za izvoz i kreditne linije u inostranstvu HEPA, rekao je da je na današnji forum Mađarska omogućila prisustvo 24 kompanije.

"Ove firme su prvenstveno iz oblasti energetike, privrede i poljoprivrede. Želio bih da naglasim da su te firme takvog potencijala da su sposobne da izvoze tehnologiju i plasiraju kapital, odnosno potentne su firme.  Imamo dosta više firmi od ovog broja koje se interesuju za mogućnosti poslovanja sa Republikom Srpskom. Predviđamo da će se nakon sporazuma o saradnji koji su se danas sklopili doći još više mađarskih firmi koje će biti zainteresovane za saradnju sa firmama iz RS", naveo je Jenei.

Čaba Kiš, zamjenik generalnog direktora Agencije MVM koja je najveća mađarska firma za energetiku, istakao je da je ova kompanija druga najveća firma po prometu i prihodu i u potpunosti je u vlasništvu države Mađarske.

"Firma je prisutna u 20 zemalja, prvenstveno u okruženju. Sa najvećim zadovoljstvom smo došli u Srpsku kako bismo procijenili mogućnosti saradnje. Razmišljamo o mogućnostima obnovljive energije, a danas smo već imali inicijalne razgovore i nadamo se da ćemo o tome i nastaviti razgovarati. U interesu su nam i svi ostali vidovi energije", naglasio je Kiš.

Imre Kiš, predstavnik firme Kite koja ima svoju filijalu u Srbiji, kazao je da ova kompanija u vlasništvu države.

"Riječ je o firmi koja već 50 godina funkcioniše, a stečeno iskustvo, kapital i kontakti u oblasti trgovinske razmjene su omogućili da se firma širi u regionu i posluje i u okruženju Mađarske. Mi smo 2017. godine osnovali filijalu i Srbiji, a 2020. i u BiH osnovali kćerka firmu. Naš cilj je da precizinom trgovinskom tehnologijom pomognemo svima koji posluju sa nama. Sprovodimo projekat PROGRESUS kojim je cilj da se visokokvalitetna poljoprivredna tehnologija iz Mađarske plasira na tržište RS".

Janko Petrović, vlasnik firme "Petroprojekt" iz Bratunca i potpredsjednik Unije poslodavaca, kazao je da njegova firma izvozi u 25 zemalja, a samim tim i u Mađarsku.

"Što se tiče saradnje i foruma, on je izuzetno značajan. Pokušaćemo upoznati još dosta novih klijenata i razmijeniti još dosta ideja. Zadovoljan sam forumom i hvala funkcionerima koji su omogućili ovaj forum", istakao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije