Privreda

Makron i Tramp blizu sporazuma o oporezivanju velikih internetskih kompanija

Makron i Tramp blizu sporazuma o oporezivanju velikih internetskih kompanija
Foto: Tanjug/AP | Makron i Tramp blizu sporazuma o oporezivanju velikih internetskih kompanija

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je kako će s američkim predsjednikom Donaldom Trampom raditi na sporazumu u vezi s porezom koji je Francuska već uvela velikim internetskim kompanijama poput Googlea, Amazona i Facebooka, a u vezi s prometom koji pomenute kompanije ostvaruju u Francuskoj, javlja.

Makron je na svom profilu na društvenoj mreži napisao da je sinoć imao "sjajan" telefonski poziv s Trampom.

Istakao je da će zajedno raditi na sporazumu o oporezivanju velikih internetskih kompanija kako bi se spriječio rast carina.

Francuski mediji navode da će dvojica lidera postići kompromis do kraja godine u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

Očekuje se da će se francuski ministar ekonomije Bruno le Mar, u srijedu, sastati s američkim kolegom Stiven Mnučinom na 50. Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švajcarskom Davosu.

Nacionalni parlament Francuske je 11. jula 2019. godine donio zakon koji predviđa oporezivanje velikih internetskih kompanija poput Applea, Facebooka, Googlea i Amazona. Prema zakonu, internetski divovi će plaćati tri posto poreza na dohodak koji primaju u Francuskoj.

Porez će se primjenjivati ​​na kompanije sa globalnim prometom od 750 miliona evra i prometom od 25 miliona evra u Francuskoj.

Francuska će samo od ovog poreza u ovoj godini inkasirati 430 milona evra, a u narednoj oko 650 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije