Privreda

Male količine meda dižu cijenu

Male količine meda dižu cijenu
Foto: N.N. | Male količine meda dižu cijenu

BIHAĆ, BANJALUKA - Loše vremenske prilike tokom proteklih mjeseci pokvarile su godinu pčelarima u USK, pa će zbog male količine meda koji će biti proizveden neminovno doći do povećanja njegove cijene, tvrde pčelari u USK.

Predsjednik Udruženja pčelara "Bihać" iz istoimenog grada Elvir Šehić kaže kako je prosječna cijena kilograma meda na ovim prostorima oko 15 maraka, ali da će uskoro doći do njenog povećanja za tri do pet maraka.

On je dodao kako je godina bila obećavajuća, ali da su potom kiše u najvažnijem momentu cvjetanja pokvarile pčelama ispašu kestena, lipe i livade.

"Samo je bagremova ispaša bila uspješna, ali kiše su u najvažnijem momentu uništile polen i biljke, tako da su pčele iskoristile možda dvadeset posto te paše i to treba ostaviti pčelama za njihovu ishranu, tako da su poslije svega pčelari ponovo na nuli", kaže Šehić.

Prema riječima Hazima Hodžića, predsjednika Udruženja pčelara "Kesten" iz Cazina, prinosi najpoznatijeg proizvoda sa ovih prostora, kestenovog meda, biće ispod prosjeka.

Hodžić kaže kako se proizvodnja meda na ovim prostorima, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, posljednjih nekoliko godina suočava s velikim gubicima, zbog čega značajan broj pčelara odustaje od proizvodnje ili je smanjuje. On je dodao kako pčelari očekuju značajniju podršku vlasti na svim nivoima kako u budućnosti ne bi došlo do potpunog gašenja pčelarstva u Unskosanskom kantonu.

"Ako se svemu doda nelojalna konkurencija uvoznog meda, pa i onog koji je vještački, a prodaje se bez ikakvih problema na tržištu, može se samo konstatovati kako su pčelari u ogromnim problemima", rekao je Šehić.

Takve probleme nemaju svi pčelari u RS jer predsjednik Saveza udruženja pčelara RS Radivoje Maksimović izjavio je Srni da je ova sezona za pčelare zadovoljavajuća i da su, nakon nekoliko loših, konačno dočekali pune košnice. On je napomenuo da je situacija lošija u planinskim područjima, poput Romanije, gdje je sezona krenula kako treba, ali su hladnoća i kiša učinili svoje, pa pčelari ne očekuju dobre rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije