Privreda

Malinari Bratunca, Srebrenice i Milića traže veće premije

Malinari Bratunca, Srebrenice i Milića traže veće premije
Foto: Ilustracija | Malinari Bratunca, Srebrenice i Milića traže veće premije

BRATUNAC - Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" Ivan Stojanović rekao je da proizvođači ovog jagodičastog voća traže veći iznos premije po kilogramu, jer su nezadovoljni onom od 20 feninga, koliko je najavio resorni ministar.

Stojanović je tvrdi da će mala premija dodatno ugroziti proizvodnju maline i da članovi udruženja smatraju da će ovo biti početak uništenja malinarstva u Srpskoj.

"Ranijih godina smo proizvodili dvostruko više maline, a premija je bila 42 feninga. Podsticaj malinarima u iznosu od 20 feninga po kilogramu za prošlogodišnji rod, što je ministar Pašalić rekao 25. januara na savjetovanju voćara u Gradišci, dovodi do ugrožavanja naše proizvodnje, jer proizvodnja jednog kilograma košta više od dvije KM", izjavio je Stojanović novinarima.

On smatra da je zbog izuzetno niske cijene maline skoro prepolovljena proizvodnja tog voća.

"To potvrđuje podatak da je BiH prije dvije, tri godine proizvodila više od 20.000 tona maline, a 2019. godine jedva 9.000 tona. Kad je cijena maline bila 3,30 KM imali smo premiju 42 feninga, a sada 20 na cijenu od 2,5 KM. To je neprihvatljivo i destimulativno", rekao je Stojanović.

On je napomenuo da su zasadi maline u ovim opštinama Birča desetkovani zbog nepovoljenih vremenskih prilika 2017. i 2018. godine.

Opština Bratunac je u strategiji razvoja prioritet dala razvoju malinarstva i među prvim lokalnim zajednicama u BiH izgradila je sistem za navodnjavanje zasada maline i drugih kultura kojim su bile obuhvaćene sve tada zasađene površine.

Taj projekat vrijedan 9,5 miliona KM realizovan je zahvaljujući sredstvima koja je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije