Privreda

Malinarima neprihvatljiva otkupna cijena

Malinarima neprihvatljiva otkupna cijena
Foto: Ilustracija | Malinarima neprihvatljiva otkupna cijena

BRATUNAC - Malinari iz Bratunca, Srebrenice i Milića poručili su da je neprihvatljiva cijena za otkup ovog voća, nakon što je jedna od hladnjača iz Srebrenice saopštila da će cijena sorte polka biti 1,8 KM, vilamet 1,9 i miker dvije KM za kilogram.

Hitno je održan sastanak Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet" iz Bratunca, koje okuplja proizvođače ovog voća iz navedenih opština, na kojem je razgovarano o koracima i potezima koje će malinari preduzeti da bi se zaštitili od ucjenjivanja otkupljivača.

"Imamo informacije da je hladnjača `Bos agro fud` iz Potočara izašla sa ovim cijenama maline. Malo je reći da je ta cijena za nas neprihvatljiva. Napravili smo strategiju djelovanja i, sigurno, malinari neće prihvatiti ovako nisku cijenu", rekao je predsjednik ovog udruženja Ljubiša Alempić.

On je istakao da proizvođači imaju mehanizme kojima će se suprotstaviti hladnjačarima i ovako niskoj cijeni.

Iz ovog udruženja su podsjetili da je prošle godine, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srpske, urađena studija prema kojoj proizvodnja jednog kilograma maline proizvođače košta 1,8 KM, a da su zbog nepovoljnih vremenskih uslova ove godine proizvođači izdvajali i više od dvije marke kako bi proizveli kilogram ovog voća.

Nakon ovog sastanka poručeno je da će malinari preduzeti neke radikalne korake i da će pojedinosti njihovog daljeg djelovanja biti saopštene u toku današnjeg dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije