Privreda

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata
Foto: N.N. | Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine proizvedena ukupno 1,64 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 5,3 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne mase, na sortimente lišćarskog drveta odnosi se 900.194 metra kubna, dok sortimenti četinara čine masu od 747.954 metra kubna.

U prodaji su najzastupljeniji bili trupci, kojih je od četinarskog drveta proizvedeno 527.029 metara kubnih, te od lišćarskog 302.675 metara kubnih.

U Republici Srpskoj su za deset mjeseci ove godine prodata ukupno 1,62 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 6,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prodaji su nazastupljeniji bili trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da će šumarstvo ovu godinu završiti uz skromniji rezultat nego lani.

"Godina polako ističe, a nije nadoknađen pobačaj. Novembar je, jednim dijelom, bio vremenski dobar za proizvodnju i ne znam da li će uspjeti da se ublaži podbačaj, koji je naročito bio izražen u prvom polugodištu", naveo je Šinik.

Prema njegovim riječima, slabija proizvodnja i prodaja imaće negativan odraz i na drvopreradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije