Privreda

Pratite nas na Google news

Maričić: Zadovoljan poreski obveznik je i pravac i cilj našeg rada

Maričić: Zadovoljan poreski obveznik je i pravac i cilj našeg rada
Foto: N.N. | Maričić: Zadovoljan poreski obveznik je i pravac i cilj našeg rada
N.N.

Poreska uprava Republike Srpske je u ovoj i prethodnim godinama uložila značajna finansijska sredstva i lјudske resurse u modernizaciju svog poslovanja, sa cilјem da imamo efikasniju naplatu javnih prihoda i zaustavimo gomilanje dugovanja, ali i da dobijemo što je moguće zadovolјnijeg poreskog obveznika, kojem će biti pojednostavlјene procedure i samim tim olakšano izvršavanje njihovih poreskih obaveza, rekao je to u intervjuu za portal 'Swot.ba' Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Prema njegovim riječima, dosadašnji rezultati u radu Poreske uprave RS pokazuju da ova institucija ide u pravom smjeru, jer naplata javnih prihoda zadržava konstantan rast, dug stagnira, a poreskim obveznicima se konstantno uvode nove mogućnosti, s cilјem olakšavanja izvršavanja njihovih poreskih obaveza.

Dodao je da je Poreska uprava RS do sada uradila mnogo na polјu digitalizacije, uvođenjem brojnih elektronskih usluga u svoje poslovanje, čime štedi vrijeme poreskih obveznika i svojih službenika, jer su brojne usluge dostupne na "jedan klik" preko računara ili mobilnog telefona.

Takođe, Maričić je istakao značaj uvođenja Integrisanog informacionog sistema u Poresku upravu RS.

"Poreska uprava RS je od početka ove godine omogućila elektronsko podnošenje osam vrsta poreskih prijava i četiri vrste prijava za registraciju obveznika doprinosa. Pored toga, započeli smo i sa popunjavanjem poreskih prijava za registrovano oružje u ime poreskih obveznika-fizičkih lica", rekao je Maričić.

Opredjelјenje Poreske uprave RS za naredni period je da omogući podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem, bez potrebe dolaska na šaltere Poreske uprave.

"Svakako, tu je i 'Android mobilna ePURS aplikacija' koju smo uveli u junu ove godine i na taj način omogućili poreskim obveznicima da putem svojih android mobilnih uređaja na vrlo jednostavan i brz način pristupe svojim poreskim evidencijama. Takođe, do kraja godine trebalo bi biti obezbjeđeno i funkcionisanje Elektronskog sandučeta, što bi dodatno olakšalo komunikaciju sa poreskim obveznicima", istakao je Maričić.

Integrisani informacioni sistem SAP donio je mnogo prednosti Poreskoj upravi RS, a najvažnija je rast naplate javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave RS.

"Prije svega, omogućeno nam je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, koja više ne zavise od subjektivnog faktora, što je imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave RS. Pored toga, efekti primjene SAP informacionog sistema ogledaju se u razvoju elektronskih usluga u dijelu elektronskog podnošenja poreskih prijava i prijavlјivanja radnika elektronskim putem, što značajno smanjuje troškove i štedi vrijeme poreskih obveznika i Poreske uprave", naveo je Maričić.

Poreska uprava Republike Srpske je za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,079 milijardi maraka, što je za 59,2 miliona KM ili tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine, čime su nastavlјeni pozitivni trendovi u naplati javnih prihoda Republike Srpske.

"U tom periodu, naplata po osnovu doprinosa iznosila je 1,299 milijardi KM, što je za 73,8 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su u posmatranom periodu naplaćeni u iznosu od 405,3 miliona maraka, što je za pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Jedino smanjenje naplate u ovom segmentu javnih prihoda bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 158,3 miliona KM ili 36,5 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS. Međutim, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 208,8 miliona KM, što je za 12,8 miliona maraka ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-oktobar ove godine ostvarena je naplata od 360,6 miliona KM, što je za 16,1 milion maraka ili pet odsto više", kaže Maričić.

Fiskalne kase

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske u prvih 10 mjeseci ove godine izvršili su ukupno 3.111 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 1.458 slučajeva utvrdili nepravilnosti za koje su potom izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 1.849.900 KM. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u okviru ovih kontrola za 363 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavlјanja djelatnosti u trajanjima od po 15 i 30  dana.

"Naime, za prvih deset mjeseci 2019. godine izrečeno je 358 mjera privremene zabrane obavlјanja djelatnosti u trajanju od 15 dana i pet mjera privremene zabrane obavlјanja djelatnosti u trajanju od 30 dana. U okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu otkrili i 27 neprijavlјenih radnika. Poredeći te podatke sa istim periodom prošle godine dolazimo do zaklјučka da je u 2019. godini manji broj izrečenih mjera privremene zabrane obavlјanja djelatnosti, a povećan iznos izrečenih novčanih kazni, na šta su uticale upravo izmjene Zakona o fiskalnim kasama u 2019. godini kojima su povećane novčane kazne", navodi direktor Poreske uprave RS.

(swot.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije