Privreda

Marinković: Zaštititi strateški važnu proizvodnju hrane

Marinković: Zaštititi strateški važnu proizvodnju hrane
Foto: N.N. | Marinković: Zaštititi strateški važnu proizvodnju hrane
Srna

ŠAMAC - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da će, nakon epidemije virusa korona, nadležni shvatiti da je proizvodnja hrane strateški važna, da je potreban veći agrarni budžet i da je neophodno zaštititi domaću proizvodnju.

Marinković je naveo da su kada je riječ o voću i povrću u ovom periodu primjećene bitnije promjene na tržištu ovih proizvoda i da očekuje da će poljoprivredni proizvođači u narednom periodu uspjeti da se izborimo sa problemima.

"Nadamo se da će konačno nadležni da shvate da je proizvodnja hrane strateški važna za svaku državu i da će pokušati da utiču na to da obzbijedimo prehrambenu sigurnost našeg stanovništva krajem godine kada se očekuju najveće posljedice epidemije", rekao je Srni Marinković.

On je podsjetio da godinama poljoprivrednici ukazuju na neophodnost zaštite domaće proizvodnje i da su nedovoljna sredstva agrarnog budžeta.

"Tražimo da se uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje jer je u tome ključ opstanka naših poljoprivrednika. To se jednako odnosi na sve poljoprivredne sektore, a sada je sezona kada voće i povrće tek pristiže", rekao je Marinković.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu solidarnosti i da su poljoprivredni proizvađači svjesni toga naglašavali da će se sigurno sve zemlje na kraju okrenuti same sebi i obezbjeđivanju prehrambene sigurnosti svog naroda.

 

"U jednom momentu bez obzira koliko sada zavisili od uvoza doći ćemo u situaciju da ćemo papreno plaćati uvozne proizvode jer nećemo imati domaće", rekao je Marinković.

On je istakao da se prate svjetska dešavanja, prognoze svjetskih stručnjaka i Organizacije UN za prehranu i poljoprivredu (FAO), te da će predstojeća jesen, odnosno zima, biti ključni kada je riječ o proizvodnji hrane.

"Hrana će u tom periodu jako bitan proizvod. U tom kontekstu možemo spomenuti činjenicu da su sve zemlje apelovale na svoje poljoprivrednike da se zasiju velike površine i proizvedu što više hrane", rekao je Marinković.

On je naveo da u prilog zahtjevu poljoprivrednika da se zaštiti domaća proizvodnje govori i činjenica da je EU nedavno uvela prelevmane na uvoz kukuruza i pšenice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, te upitao zašto BiH ne učini nešto tako.

Marinković je naveo da su Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i onaj prijevremeni, potpisan prije 12 godina, glavni uzroci vrtoglavog pada proizvodnje.

"Nismo nikada tražili da se zaustavi uvoz, nego da se uvedu određena sezonska ograničenja kada su u pitanju voćarski i povrtarski proizvodi, odnosno određene kvote koje su nekada i bile na snazi i asolutno imamo uvjerenje da je svako uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje ne samo opravdano, nego i neophodno", naglasio je Marinković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Marketing tim / 29.07.2021 10:15

Sarajevo - Renomirani bosanskohercegovački osiguravatelj je uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa uspješno završio poslovnu 2020. godinu, ispunivši sve ciljeve koji su bili postavljeni pred najbrže rastuće osiguravajuće društvo u našoj zemlj a svoj uspjeh su podjelili sa svojim uposlenicima i poslovnim partnerima.

ASA osiguranje | ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Porast bruto premije za 17,43% i povećanje ukupne dobiti ASA Osiguranja na 2.720.403 KM uz bruto policiranu premiju od 38.084.118 KM u prethodnoj godini, nije došao sam od sebe nego je rezultat predanog rada naših uposlenika uprkos teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija. Naši uposlenici su se i u teškim okolnostima izavanim COVID-19 pandemijom pokazali kao vrhunski profesionalci pred kojim nijedan problem nije nerješiv i nepremostiv“, kazao je Adnan Hodžić, direktor društva i predsjednik Uprave ASA Osiguranja.

  • Šampion u brzini isplate šteta je u 2021.godini i Šampion u brizi o svojim zaposlenicima.
  • Projektom #Odmori387 ASA Osiguranje pomoglo hotelijere širom BiH. 

Prepoznajući visoki stepen zalaganja svojih zaposlenih, ASA Osiguranje je nagradilo sve zaposlenike ASA Osigiranja i ASA Assistance-a  jednim vikend-odmorom u hotelima širom BiH, te na taj način odalo priznanje na trudu i timskom radu bez kojih poslovni uspjesi i vrhunski rezulatati najpoznatijeg domaćeg osiguravajućeg društva ne bi bili mogući.

Stoga je ASA Osiguranje ovo ljeto pokrenulo projekat #Odmori387 putem kojeg je svim uposlenicima upriličen produženi vikend u jednom od partnerskih hotela u Banja Luci, Bihaću, Vitezu-Čardacima, Mostaru i Sarajevu. Na ovaj način je

„Šampion u brzini isplate štete“ pored već ranije iskazane brige o svojim uposlenicima, napravio dodatni iskorak u dijeljenju uspjeha sa zajednicom u kojoj djeluje.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Kao domaća kompanija, svjesni enormne štete koju je uslijed pandemije pretrpjela bosanskohercegovačka turistička zajednica zajedno sa hotelijerima širom naše zemlje, već početkom ljeta smo rezervisali smještaj za sve naše uposlenike kod naših partnera u turizmu i hotelijerstvu i tim putem dali svoj doprinos u revitalizaciji ove teško pogođene industrijske grane. Na ovaj način smo uspjeli podjeliti plodove našeg rada, kako sa našim klijentima sa kojim imamo prvenstveno partnerske odnose, tako i sa svim našim kolegicama i kolegama na čiji smo doprinos u protekloj poslovnoj godini istinski ponosni. ASA Osiguranje je sretno što ima tako posvećene i odgovorne kolege, a posebno nas raduje kada naš uspjeh možemo podjeliti i sa našim poslovnim partnerima“ zaključio je Hodžić.

Najčitanije