Privreda

Marković: Veoma dobra naplata poreza uprkos koroni

Marković: Veoma dobra naplata poreza uprkos koroni
Foto: N.N. | Marković: Veoma dobra naplata poreza uprkos koroni

BEOGRAD - Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je danas da je uprkos situaciji sa koronom bila veoma dobra naplata poreza i posebno PDV-a tokom cijele godine.

Marković je rekla u Palati Srbije da je Poreska uprava pratila sve mjere koje je vlada donijela i da je to uglavnom bilo u vezi sa objedinjenom naplatom i mogućnostima otplate od naredne godine, kao i druge mjere koje su bile vezane za prolongiranje uplate.

"Što se tiče PDV-a, mi smo jako dobro naplaćivali PDV za čitavu ovu godinu, nevjerovatno dobro. Čak i objedinjenu naplatu za koju su privrednici imali mogućnost da prolongiraju, mnogi su plaćali na vrijeme".

Marković kaže da je naplata poreza do u prvih osam mjeseci bila 100 odsto, ali da je u septembru, što je bilo očekivano, naplata malo pala, pa sada iznosi oko 99,6 odsto.

"Nemamo informacije da su mnogi htjeli da iskoriste ovu situaciju, pa da nisu plaćali porez. Nismo previše išli u represivne mjere zbog komplente sitaucije. Više radimo na prevenciji i pozivamo građane i privredna društva da sami uplate porez da ne bi morali da primjenjujemo represivne mjere", rekla je Marković.

To je jeste cilj novog programa transformacije Poreske uprave, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije