Privreda

Medicinski i zdravstveni turizam veliki izazov za Srpsku

Medicinski i zdravstveni turizam veliki izazov za Srpsku
Foto: Srna | Medicinski i zdravstveni turizam veliki izazov za Srpsku

BANJALUKA - Banje u Republici Srpskoj u potpunosti su spremne za tržište medicinskog turizma, a veliki broj turista iz Hrvatske i Slovenije dolazi na liječenje i rehabilitaciju, tako da su termini rezervisani skoro za cijelu narednu godinu, rekla je danas u Banjaluci predstavnik Grupacije banja Republike Srpske Mirjana Čomić.

Čomićeva je rekla novinarima, prije početka okruglog stola o medicinskom turizmu pod nazivom "Pravci razvoja medicinskog turizma u banjama Srpske i Srbije", da Republika Srpska ima veliki potencijal za privlačenje stranih turista, navodeći kao primjer banje "Vrućica" kod Teslića, "Terme" i "Slatina" kod Laktaša, "Kulaši" kod Prnjavora, "Dvorovi" kod Bijeljine i višegradsku.

Savjetnik ministra trgovine i tirizma Republike Srpske Aleksandar Đurić rekao je da su medicinski i zdravstveni turizam, koji su sve aktuelniji u svjetskim turističkim tokovima, jedan od velikih izazova za Republiku Srpsku.

On je naveo da današnji skup u Banjaluci predstavlja zajedničko artikulisanje interesa zdravstveno-medicinske struke, koja je veoma kvalitetna u Republici Srpskoj.

"Želimo da kroz primjer klastera Srbije, koji će danas biti prikazan na okruglom stolu, nađemo suštinski interes kako to možemo oformiti u Republici Srpskoj", rekao je Đurić.

On je istakao da u Srpskoj postoji veoma kvalitetna zdravstvena i medicinska usluga, te da je namjera ministarstava turizma i zdravlja da bude pružena institucionalna podrška ovakvim klasterima.

Đurić kaže da je Ministarstvo trgovine i turizma Srpske iniciralo potpisivanje namjere da do kraja godine ili u prvom kvartalu sljedeće godine bude formiran klaster medicinskog i zdravstvenog turizma Republike Srpske.

On smatra da neke od banja u Srpskoj, poput "Vrućice" u Tesliću, Banje "Kulaši", Banje "Slatina", mogu biti interesantne za medicinski turizam i vrlo konkurentne na stranom tržištu.

Predsjednik Klastera medicinskog i zdravstvenog turizma u Srbiji Miodrag Miljković rekao je da je medicinski turizam u Srbiji još nedovoljno razvijen, ali da se vrlo ozbiljno radi na unapređenju osnovnog medicinskog turizma i medicinskog turizma u banjama.  

On je naveo da je Turska trenutno najkonkurentnija u oblasti medicinskog turizma u ovom dijelu svijeta i da Srbija pokušava da prati njen model.

Miljković je rekao da su u Srbiji registrovane 23 banje različitog nivoa organizovanosti i razvoja, ističući da je jedan od ciljeva smanjenje razlika između razvijenih i manje razvijenih banja, što je mnogo lakše uz pomoć stranih investitora.

"U okviru klastera imamo poslovnu sekciju koja se bavi privlačenjem stranih investitora u opštine koje imaju banje, a postoji i sekcija koja se bavi podizanjem tehnološkog nivoa opremljenosti banja i subjekata koji su članovi klastera, te edukativna sekcija koja pokušava razviti ljudske kapacitete članica organizovanjem seminara i različitih edukacija", kaže Miljković.

On je naveo da su se u Srbiji u posljednje vrijeme, osim Vrnjačke banje, veoma dobro razvile Ribarska banja, Kanjiža, Koviljača i Niška banja, naglašavajući da je potrebno razviti prateću infrastrukturu.

"Ako hoćemo da dobijemo jednog visokoplatežnog gosta, nije mu dovoljno spremiti samo sobu, on hoće da ima restoran i prodavnicu, tako da za gosta mora da bude obezbeđena cela infrastruktura", kaže Miljković.

Aleksandar Stajčić iz Udruženja stomatologa Republike Srpske kaže da ovo udruženje pozdravlja inicijativu za osnivanje klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Republike Srpske, naglašavajući da Srpska ima kvalitet dentalnih usluga i znanje, ali da je potrebno razviti pravi dentalni turizam.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj ima više od 1.000 stomatologa i stomatoloških ambulanti, a samo u Banjaluci ih je oko 150.

Okrugli sto o medicinskom turizmu organizovalo je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, a okupio je predstavnike banja Republike Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije