Privreda

Mediji: Džejms Hogan pravi avio-kompaniju "To Montenegro"?

Mediji: Džejms Hogan pravi avio-kompaniju "To Montenegro"?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Mediji: Džejms Hogan pravi avio-kompaniju "To Montenegro"?

Džejms Hogan, koji je bio predsjednik i izvršni direktor kompanije Etihad do 2017. godine, navodno je dobio poziv iz Crne Gore da pomogne u uspostavljanju nove nacionalne avio-kompanije u toj zemlji, piše telegraf.rs.

Hogan je poznat i srpskoj javnosti, jer je bio na čelu arapske avio-kompanije kada je osnivana Er Srbija.

Vlada Crne Gore vrši pritisak da što prije lansira zamjenu za Montenegro Airlines, a, kako prenose mediji, Hogan je boravio u Crnoj Gori na poziv tamošnjeg ministra finansija Milojka Spajića.

Hogan je navodno u posjeti Crnoj Gori u svojstvu konsultanta kao osnivač i predsjedavajući Knighthood Capitala. Izvještaji pokazuju da Crna Gora plaća 1.200 evra za svaki sat njegovih konsultantskih usluga.

Kao šef Etihada, Hogan je proveo godine na toj funkciji, zapravo, otkako je nastao Etihad Aviation Group, matična kompanije Etihada. Grupa je krenula u veliku kupovinu avio-kompanija koje su bile u finansijskim poteškoćama. Pod njegovim vođstvom, Etihad je postao manjinski vlasnik Alitalije, Er Berlina, Virdžin Australije, Džet ervejza, Darvina, Er Srbije i Er Sejšela.

Namjera je, u to vrijeme, bila da se stvori opsežna mreža, uglavnom u Evropi, koja bi napajala Etihadovu mrežu iz Abu Dabija. Međutim, to nije uspjelo, a većina ovih investicija završila se bankrotom. U drugim slučajevima, partnerstva su prestala da postoje u godinama poslije formiranja. Tako je nedavno i Etihadov udio u Er Srbiji znatno smanjen, kada je Vlada uzela većinski dio.

Pitanje koje se među stručnom javnošću sada pominje jeste zašto su baš Crnogorci angažovali Hogana, poslije poznatih rezultata, piše telegraf.rs.

U pojedinim medijima je objavljeno da je za formiranje nove crnogorske avio-kompanije doveden ekspert koji je Etihad koštao gubitka od više milijardi dolara.

Na pitanje pojedinih medija da li je tačno da će konsultant za taj posao biti iz Njemačke, iz resora tamošnje vlade je odgovoreno da je moguće, ali da konačna odluka o tome još nije donesena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije