Privreda

Mediji na njemačkom o hrvatskom turizmu: Visoke cijene i prljavština

Mediji na njemačkom o hrvatskom turizmu: Visoke cijene i prljavština
Foto: Ilustracija | Mediji na njemačkom o hrvatskom turizmu: Visoke cijene i prljavština

Mediji njemačkog govornog područja, poput austrijskog "Die Pressea" i njemačkog "Tagesspiegela", objavili su tekst dopisnika sa Balkana Tomasa Rosera u kojem se tematizuje stanje hrvatskog turizma ove godine, prenosi "Index.hr".

Ističe se da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s "visokim cijenama i prljavštinom" te da prazni većinom ostaju privatni apartmani s jednom do tri zvjezdice.

Navodi se da je Hrvatska godinama bilježila porast broja turista, ali da su se ove godine stvar značajno promijenile.

Ministar turizma Gari Kappeli se tješi time da su Portugal i Španija zabilježili još veći pad broja turista te ističe da se Hrvatska dobro drži u poređenju s njima.

Ističe se da u Ministarstvu turizma namjerno ignorišu loše brojke o broju turista i noćenja te da se može naići na poluprazne trajekte, a sve to ukazuje na kraj turističkoj buma u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji pišu o "sezoni otrježnjenja" i "kraju turističkog sna".

U članku se podsjeća da je rast hrvatskog turizma bio utemeljen na problemima turske i sjevernoafričke konkurencije te da prihodi od turizma čine oko petinu hrvatskog BDP-a.

"U očekivanju nastavka rasta se povećao broj kreveta u apartmanima, ove godine za 40 hiljada i to nakon povećanja od 60 hiljada prošle godine. Ponuda u međuvremenu značajno nadmašuje potražnju. Vremena stalnog povećanja broja turista su zasad prošla", piše u članku.

Postavlja se pitanje zbog čega je stao taj trend rasta te se navodi kako Hrvatska ima prelijepu obalu, ali i da su mnogi problemi turističkog sektora u Hrvatskoj domaće proizvodnje. Naročito se hrvatskom turizmu zamjera to što za visoke cijene nudi mnogo privatnih apartmana niskog kvaliteta te se događa da se od gostiju traži i više od 100 evra dnevno za garsonjere koje su opremljene još u vrijeme Jugoslavije.

Hrvatska turistička ponuda uključuje i mnogo starih stanova u koje godinama nije investirano.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije