Privreda

"Mercator" postao integralni dio "Fortenova grupe"

"Mercator" postao integralni dio "Fortenova grupe"
Foto: N.N. | "Mercator" postao integralni dio "Fortenova grupe"

LJUBLJANA - Dionice "Mercatora", njih 67,57 odsto, prebačene su s "Agrokora" na "Fortenova grupu", čime je "Mercator" postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje "Fortenova grupe", koja je sada vlasnica 88,1 odsto te kompanije.

Saopštili su to danas u "Fortenova grupi" te su dodali da se prenos dionica "Mercatora" odvijao istovremeno s refinansiranjem njegovih zaduženja kod 55 banaka od strane "Fortenova grupe", u ukupnom iznosu od 385 miliona evra.

U saradnji s kreditorima "HPS Partners" i VTBom, "Fortenova grupa" osigurala je potrebna sredstva te u potpunosti otplatila navedeni "Mercatorov" dug i na taj način obezbijedila neometan prenos vlasništva "Mercatora" s kompanije u stečaju na stabilnu kompaniju. Maloprodajna mreža "Fortenova grupe" odsad se sastoji od oko 2.500 prodajnih mjesta "Mercatora" i "Konzuma" s ukupno 39.000 zaposlenih, koji rade na pet tržišta u regiji s gotovo 20 miliona stanovnika.

"S 'Mercatorom' u 'Fortenova grupi' konsolidujemo najveću regionalnu maloprodajnu mrežu, povećavamo stabilnost lanca nabavke, radnih mjesta, poreskih prihoda država u kojima poslujemo te otvaramo nove prilike i nastavljamo podržavati rast lokalnih dobavljača", rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor "Fortenova grupe".

Naglasio je da će sada "Fortenova grupa" s preko 50.000 zaposlenih biti najveći poslodavac u regiji, koji ostvaruje približno pet milijardi evra prihoda i operativnu dobit veću od 270 miliona evra te koji u ovoj godini, i pored pandemije, planira realizovati više od 125 miliona evra kapitalnih ulaganja.

James Pearson, izvršni direktor za finansije "Fortenova grupe", kazao je da su u posljednjih nekoliko sedmica napravili napredak i s prodajom Poslovne grupe zamrznute hrane kao i netemeljnih dijelova poslovanja "Fortenova grupe" te ostvarivanjem snažnih poslovnih rezultata u prvom kvartalu ove godine.

Siegfried Ganshorn, izvršni direktor "Fortenova grupe" za maloprodaju, kazao je da je ovo jedan od najvažnijih dana u istoriji "Mercatora", "Konzuma" i "Fortenova grupe". Dodao je da su ključne strategije razvoja maloprodaje "Fortenova grupe" operativna izvrsnost, jasna diferencijacija od konkurencije, konstantno poboljšanje pozicije i povećanje tržišnog udjela, te fleksibilnost mikrolokacije.

"Ključni faktor koji će nam omogućiti da to ostvarimo je razvijena strategija digitalne transformacije, zahvaljujući kojoj će naše značajne investicije biti u digitalni razvoj i etrgovinu, kako bismo podsticali rast u svim državama", kaže on.

Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave "Mercatora", je rekao da je "Mercator" sada platforma koja povezuje zaposlene, kupce i dobavljače i koja je uspješno razvila brojne nove prodajne koncepte.

"Kao kompanija koja sarađuje s oko 3.000 dobavljača i godišnje realizuje 1,2 milijarde evra vrijednosti nabave od lokalnih i regionalnih partnera, ovo je spajanje izvrsna poslovna prilika za dugoročni razvoj njihovih robnih marki", rekao je Čizmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije