Privreda

Mercator u BiH još postoji samo kao brend

Mercator u BiH još postoji samo kao brend
Foto: Mercator Visoko | Mercator u BiH još postoji samo kao brend

Mercator u Bosni i Hercegovini postoji još samo kao brend ali ne više i kao poslovni subjekt.

Kupci su već neko vrijeme mogli primjetiti da Konzum i Mercator u Bosni i Hercegovini imaju jedan zajednički prodajni katalog  a što je rezultat pripajanja Mercatora Konzumu od 1. decembra prošle godine, a o čemu je Indikator.ba ekskluzivno izvijestio.

Ovih dana je i banjalučki Mercator, preduzeće M-BL Društvo za trgovinu na veliko i malo d.o.o. prešlo u vlasništvo Konzuma čime je zaokružena vlasnička konsolidacija. Iz vlasništva društava u BiH istisnuti su ljubljanski Mercator i srbijanski Mercator-S, a hrvatski Konzum je sada direktni vlasnik u ime Fortenova grupe.

Dva lanca zajedno imaju oko 250  trgovina, što je više nego što ih ima Bingo koji posjeduje 225 ali tuzlanski trgovac je i dalje vodeći igrač po prometu i tržišnom učešću.  Konzum se već nekoliko godina orijentiše na manje kvartovske prodavnice, dok Bingo u portfelju ima znatan broj objekata velikog formata.

Udruživanje Mercatora i Konzuma počelo je zapravo znatno ranije, još septembra 2021. godine, od kada upravama dva trgovačka lanca pod istom vlasničkom kapom upravlja zajednička uprava. 

Mercator je svoj prvi prodajni objekat u Bosni i Hercegovini otvorio 2000. godine, da bi ga nakon godina intenzivnog razvoja kroz organski rast i akvizicije (preuzimanje poslovnica Gadžo komerca  i Omega Živinice), 2014. godine preuzeo hrvatski koncern Agrokor, a njegova maloprodajna mreža potpala pod Konzum d.o.o. Sarajevo. Mercator se vratio na tržište BiH 2017. godine izdvajanjem brenda Mercator iz Konzuma. Bilo je to vraćanje brenda Mercator kupcima koji su za njim osjećali nostalgiju.  Šest godina nakon izdvajanja Mercator je ponovo "utopljen" u Konzum.

Vlasnici iz Fortenova grupe su za sada zadržali brend Mercator, mada velikih razlika između dva trgovačka lanca gotovo da nema. Konzum i Mercator imaju gotovo identičan asortiman proizvoda, a mnoge kupce zbunjuje zajedničko marketinško oglašavanje i jedan akcijski katalog za oba brenda.

No, ako nije više vlasnik marketa, Mercator ima vlasničko prisustvo u  Bosni i Hercegovini kroz druge  firme. Poslovni sistem Mercator Ljubljana vlasnik je trgovačkog preduzeća Modiana d.o.o. Sarajevo, a  procentualni udio ima i u društvu za upravljanje otpadom ZEOS eko-sistem d.o.o.  Sarajevo.

Inače, konsolidacija društava dio je transformacije unutar Fortenove grupe  koja je nedavno rezultirala i vlasničkim promjenama u nasljedniku  Agrokora istiskivanjem sankcionisanih ruskih vlasnika. Dio procesa preslagivanja je zahvatio i Bosnu i Hercegovinu. Osim  koncentracije trgovine pod kontrolu Konzuma, došlo je i do prebacivanja vlasništva u Sarajevskom kiseljaku sa Jamnice plus na Fortenova grupu.

Konzum je direktni vlasnik još dva subjekta u Bosni i Hercegovini - veletrgovačkog preduzeća Velpro d.o.o. Sarajevo i preduzeća Super Kartica d.o.o. Sarajevo, koje upravlja programom lojalnosti Pika Kartica.

Fortenova grupa osim Konzumom i Sarajevskim kiseljakom direktno upravlja i trgovačkom kompanijom Zvijezda d.o.o. Sarajevo, koja je tvrtka-kćer firme Zvijezda plus d.o.o. Zagreb a iza koje stoji tvornica jestivih ulja Zvijezda sa poznatim brendovima ulja, margarina i majoneza, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije