Privreda

Pratite nas na Google news

Merkator priprema emisiju obveznica zbog plaćanja duga

Merkator priprema emisiju obveznica zbog plaćanja duga
Foto: Ilustracija | Merkator priprema emisiju obveznica zbog plaćanja duga
Tanjug

Merkator se priprema za izdavanje obveznica za otplatu duga bankama povjeriocima.

Ljubljanski list Delo objavio je, pozivajući se na nezvanične informacije, da postupak emisije obveznica vodi investiciona kompanija JP Morgan, i da bi obveznica mogla da bude izdata do kraja godine, prenosi portal Seebiz.

Refinansiranje je potrebno jer dug ovog trgovca bankama dospijeva iduće godine. Pored toga, Merkatoru bi mogao da olakša prelazak iz bankrotiranog Agrokora u Fortenova grupu.

U razgovoru za agenciju Blumberg, izvršni direktor Merkatora Tomislav Čizmić rekao je da se vode razgovori s bankama o refinansiranju duga od oko 450 miliona evra, a otvorene su i da su otvorene sve mogućnosti, "uključujući potencijalno izdavanje obveznica".

Merkator grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 1,10 miliona evra, nakon neto gubitka u istom lanjskom periodu od 3,69 milona evra.

Grupa je povećala godišnje prihode za 10,8 posto, na 530,48 miliona evra, a predsjednik Uprave Tomislav Čizmić naglasio je važnost pravovremenog reagovanja na promijenjenu situaciju, napominje Seebiz.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije