Privreda

Merkel: Dogovor sa Vašingtonom dobar korak naprijed

Merkel: Dogovor sa Vašingtonom dobar korak naprijed
Foto: Ilustracija | Merkel: Dogovor sa Vašingtonom dobar korak naprijed

BERLIN - Dogovor koji su Njemačka i SAD postigli u vezi sa gasovodom "Sjeverni tok dva" dobar je korak naprijed, ali ne rješava sve nesuglasice u vezi sa projektom, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Merkelova je na konferenciji za novinare u Berlinu rekla da dogovor neće eliminisati nesuglasice.

"One ostaju i to smo vidjeli po jučerašnjoj reakciji. Drago mi je što smo uspjeli. Imamo brojne zadatke u okviru dogovora", istakla je Merkelova.

Merkelova je naglasila da je NJemačka preuzela obavezu da se potrudi da proširi dogovor o prolasku ruskog gasa kroz Ukrajinu.

"To je dobar korak, koji zahtijeva volju za kompromisom sa obje strane", navela je Merkelova.

Prema njenim riječima, dogovor je pokušaj da se uspostavi određeni kriterijum koji će omogućiti Ukrajini da zadrži svoj status kada se radi o tranzitu gasa i da se Rusija spriječi ukoliko ima namjeru da koristi gasovod kao "oružje", javio je TASS.

"Ruska strana je još jednom naglasila da ne namjerava da koristi energetske resurse kao oružje. Tu ih držim za riječ", dodala je Merkelova.

Prema jučerašnjem dogovoru Vašingtona i Berlina, SAD su obećale da američke sankcije neće zaustaviti izgradnju "Sjevernog toka dva", dok se Berlin obavezao da zatraži proširenje ruskog gasovoda tako da prolazi kroz Ukrajinu.

Predsjednik SAD Džozef Bajden naglasio je ranije da je nemoguće zaustaviti izgradnju ruskog gasovoda, jer je do sada sprovedeno 99 odsto projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije