Privreda

Mihajlović: HE "Buk Bijela" se radi u skladu sa ekološkim propisima

Mihajlović: HE "Buk Bijela" se radi u skladu sa ekološkim propisima
Foto: Arhiva | Mihajlović: HE "Buk Bijela" na Drini radi se u skladu sa ekološkim propisima

BEOGRAD - Kamen temeljac za hidroelektranu (HE) Buk Bijela na Drini, koja je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, biće položen 17. maja, biće rađena u skladu sa svim ekološkim propisima i javnost će biti upoznata sa svakim korakom izgradnje, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija i Republika Srpska odustanu od tog projekta s obzirom da se najavljuju protesti i da postoje tvrdnje da studija o životnoj sredini nije validna, ona je odgovorila da je uvjerena da nijedna vlada ne želi da radi na štetu svoje životne sredine.

"Mi nismo vlada niti država koja će raditi na štetu životne sredine. S druge strane, mi moramo da nađemo načine da imao dovoljne količine proizvedene električne energije uz, naravno, poštovanje svih principa životne sredine", rekla je Mihajlovićeva.

Kaže da će kamen temeljac za pripremne radove na toj hidroelektrani biti postavljen 17. maja i dodala da je riječ o velikom projektu koji podrazumijeva izgradnju tri hidroelektrane i vrijedan je ukupno 520 miliona evra.

"Počinjemo s najvećom (elektranom) koja ima najveću instalisanu snagu i koja će najviše gigavat časova doneti, ali isto tako to je hidroelektrana o kojoj se priča tri decenije", rekla je Mihajlovićeva.

Ponovila je da će se hidroelektrana graditi u skladu s propisima životne sredine, kao i da će Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske javnost upoznati sa svakim korakom izgradnje.

Mihajlovićeva ističe da će Srbija u narednih 20, 30 i 40 godina biti zemlja koja će izlaziti iz sistema termoelektrana.

"U jednom trenutku više uopšte neće biti proizvodnje iz termoelektrane, zato se već sada okrećemo ka velikim hidroelektranama, srednjim hidroelektranama, gasnim i solarnim elektranama", rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije