Privreda

Mihajlović: Procjene da će se iz energetske krize izaći na proljeće

Mihajlović: Procjene da će se iz energetske krize izaći na proljeće
Foto: Tanjug | Mihajlović: Procjene da će se iz energetske krize izaći na proljeće

Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su na energetskom forumu u Moskvi iznijete procjene da će se iz aktuelne energetske krize izaći vjerovatno na proleće iduće godine.

"Svi već razmišljaju o razvoju koji će uslijediti poslije toga", rekla je Mihajlovićeva, nakon završetka foruma "Ruska nedjelja energetike 2021" kojem su prisustvovali najveći akteri na svjetskom energetskom tržištu. Ona je dodala da je za čitav svijet, uključujući i Srbiju, energetska bezbjednost pitanje broj jedan, odnosno kako imati dovoljno energije, a da ta energija bude po održivim cijenama.

Prema njenim riječima, na skupu su svi mnogo više govorili o nedostatku investicija u prethodnom periodu u energetskom sektoru, nego o uticaju pandemije kovida 19 na energetsku krizu.

Na panelu koji je bio posvećen uglju, kaže Mihajlovićeva, niko nije rekao da treba zaustaviti borbu protiv klimatskih promjena ili da treba ostaviti sve termoelektrane da rade bez postavljanja određenih ciljeva i rokova.

"Naprotiv, pričalo se o tome da gas može biti tranziciono gorivo, da vodonik predstavlja budućnost kad je reč o energetskoj stabilnosti, a delom i o nuklearnoj energiji", navela je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da "zelena agenda" predstavlja revoluciju u oblasti energetike i da sve zemlje treba da razmišljaju o tome kako će izgledati njihove strategije i planovi za budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije