Privreda

Mijić: Međunarodne linije oštećene, smanjen broj putnika zbog virusa

Mijić: Međunarodne linije oštećene, smanjen broj putnika zbog virusa
Foto: Velibor Tripić | Mijić: Međunarodne linije oštećene, smanjen broj putnika zbog virusa

BANJALUKA - Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori Republike Srpske Dejan Mijić izjavio je danas Srni da su međugradske, a naročito međunarodne linije prevoza putnika jako oštećene jer je smanjen broj putnika zbog uticaja virusa korona, a na određenim polascima uopšte nema putnika za inostranstvo niti obratno.

Mijić je naveo da je jako smanjen broj putnika u gradsko-prigradskom putničkom prevozu, naročito od jutros, kada je prestala nastava u školama i na fakultetima na tri sedmice.

"Sve će to značajno uticati na poslovanje domaćih prevozničkih preduzeća. Biće potrebna hitna intervencija Republike da bi se preživio ovaj period i u pevozu putnika i tereta", istakao je Mijić.

On je dodao da pokazatelji govore da je broj putnika značajno manji u posljednjem kvartalu prošle godine, kao i u prvim mjesecima ove godine i da je naročito ugrožen međugradski saobraćaj, gdje se razmišlja i o privremenom ili stalnom ukidanju pojedinih linija s obzirom na značajno smanjenje broja putnika.

"U stalnom je opadanju broj putnika u gradskom i prigradskom prevozu. Krajem prošle godine to je bilo zbog odlaska ljudi u inostranstvo. Tako je, na primjer, u Banjaluci bilo smanjenje putnika nekih 10 odsto po svim kategorijama, od djece, odraslih, radnika, pa čak je i bilo i manje penzionera", naglasio je Mijić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije