Privreda

Mikrokreditni sektor u BiH plasirao devet milijardi KM za 22 godine

Mikrokreditni sektor u BiH plasirao devet milijardi KM za 22 godine
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Mikrokreditni sektor u BiH plasirao devet milijardi KM za 22 godine

TREBINJE - Mikrokreditne organizacije u BiH plasirale su tokom prethodne 22 godine više od devet milijardi KM na domaćem tržištu, od čega čak tri milijarde u poljoprivredu, a taj sektor ima značajnu ulogu na razvoj privrede, borbu protiv siromaštva i povećanje zaposlenosti, izjavila je danas predsjednik Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) Elma Zukić.

"Mikrokreditni sektor je glavni pokretač razvoja mikro preduzeća, koja čine 63,4 odsto ukupnog broja svih aktivnih firmi u BiH i zapošljavaju oko 140.000 ljudi", rekla je Zukićeva novinarima u Trebinju pred početak dvodnevne panel diskusije "Mikrokreditni sektor u funkciji održivog razvoja".

Ona je navela da taj sektor okuplja 27 mikrokreditnih organizacija u BiH i da je značajan generator razvoja malog preduzetništva, a imaju veliki potencijal za podršku u borbi protiv siromaštva i povećanju zaposlenosti.

"Rezultati istraživanja pokazuju da jedan mikrokredit podržava tročlanu porodicu u BiH. Ako uzmemo u obzir činjenicu da u BiH živi oko tri miliona stanovnika, a mikrokreditni sektor opslužuje 255.000 klijenata, to znači da direktno utiče na životni standard i finansijske prilike više od 20 odsto građana", navela je Zukićeva i dodala da više od polovine klijenata živi u ruralnim sredinama, 42 odsto su žene i 22 odsto mladi.

Današnje teme panela posvećene su ulozi mikrokreditnog sektora u podršci najranjivijim kategorijama stanovništva, kao što su žene i mladi, razvoj poljoprivrede kroz upotrebu novih tehnologija i inovativnih rješena i podsticaju stanovništva, mikro i malih biznisa za korištenje obnovljivih izvora energije kroz ugradnju solarnih panela.

Zukićeva je rekla da je panel diskusija u Trebinju uvod u obilježavanje Sedmice održivog razvoja u BiH, koja se obilježava od sutra do 14. oktobra, a mikrokreditni sektor u BiH i svijetu prepoznat je kao jedna od važnih poluga za ostvarenje osam od 17 definisanih ciljeva održivog razvoja.

"Neki od tih ciljeva su svijet bez siromaštva i gladi, zdravlje i blagostanje, rodna ravnopravnost, ekonomsko osnaživanje žena, podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanje i podrška industrijama i inovacijama", navela je Zukićeva.

Načelnik Odjeljenja za bankarski sistem Ministarstva finansija Republike Srpske Vesna Todorović ukazala je da se povećava značaj ovih finansijskih organizacija na tržištu Srpske, pa postoji potreba revidiranja postojećeg pravnog okvira koji uređuje njihovo poslovanje.

Ona je navela da je prije toga potrebno izvršiti procjenu uticaja tih zakonskih izmjena na poboljšanje materijalnog položaja korisnika mikrokredita i na potencijalne troškove prilagođavanja mikrokreditnih organizacija novim zahtjevima u vezi sa osnivanjem i poslovanjem.

Savjetnik u Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu Amra Omeragić rekla je da je mikrokreditiranje veoma značajno jer održivi razvoj i finansiranje poprimaju sve veći značaj u svijetu, posebno zbog klimatskih promjena.

Ona je dodala da taj fond podržava mikrokreditni sektor u Bih već skoro 20 godina.

Skupu prisustvuju predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministarstava finansija i agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnici Evropske unije, akademske i poslovne zajednice, međunarodnih institucija i mikrokreditnog sektora u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije