Privreda

Milijarder prodaje kompaniju ako postane predsjednik Amerike

Milijarder prodaje kompaniju ako postane predsjednik Amerike
Foto: Ilustracija | Milijarder prodaje kompaniju ako postane predsjednik Amerike

Majkl Blumberg, koji u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju, prodaće svoju istoimenu medijsku kompaniju koja ga je učinila milijarderom ako bude u novembru izabran za predsjednika, potvrdio je njegov izborni štab u utorak.

Blumbergova popularnost u ispitivanjima javnog mnjenja raste i on će se prvi put pojaviti na debati u srijedu u Las Vegasu. Bivši njujorški gradonačelnik rekao je i ranije da će ako bude izabran vjerovatno prodati "Bloomberg LP", kompaniju za finansijske i opšte vijesti, što je njegov štab u utorak i potvrdio.

"Ako bude izabran za predsjednika, Majk će prodati kompaniju", rekla je portparol Galia Slajen.

Blumberg, koji se u utorak kvalifikovao za ovonedjeljnu predsjedničku debatu demokrata u Nevadi na kojoj će se po prvi put suprotstaviti demokratskim suparnicima za kandidaturu na predsjedničkim izborima krajem godine, posjeduje većinu kompanije osnovane 1981. godine.

Blumberg u trku ulazi kasnije od drugih demokrata, a popularnost u anketama mu raste sa stotinama miliona dolara koje ulaže u kampanju.

Procjenjuje se da je 78-godišnji Blumberg "težak" oko 60 milijardi dolara. Na izborima za gradonačelnika 2001. i 2005. je kao dugogodišnji demokrata prešao u redove republikanaca, da bi potom postao nezavisan, te se na kraju ponovo vratio demokratama. Izgledno je da će ga na debati rivali napadati zbog navodnih diskriminatornih policijskih mjera tokom njegove vladavine Njujorkom, kao i seksističkih praksi unutar njegove kompanije.

"Oko Majkla Blumberga ima mnogo toga za raspraviti", kazao je u nedjelju bivši potpredsjednik i demokratski kandidat Džo bajden za "NBC".

Blumberg je u posljednjoj anketi objavljenoj u utorak zabilježio 19 odsto podrške. S takvim rezultatom je zadovoljio uslove demokrata za učestvovanje u debati jer je dobio dvocifrenu podršku u četiri nacionalne ankete koje priznaju, saopštila je njegova kampanja.

Blumberg ne učestvuje na predizborima u prve četiri savezne države – već održanim u Ajovi, Nju Nemširu, Nevadi i Južnoj Karolini – nadajući se da će delegate početi dobijati na "superutorak" 3. marta kad na birališta izlazi 14 saveznih država, među njima i Teksas i Kalifornija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije