Privreda

Milion KM za 22 poljoprivredna proizvođača

Milion KM za 22 poljoprivredna proizvođača
Foto: Srna | Direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

SARAJEVO - U okviru projekta "Farma dva" švedske Vlade i USAID-a obezbijeđeno je milion KM grant podrške za 22 izabrana projekta za nabavku nove opreme i pružanje obuka, realizaciju studijskih putovanja i drugu tehničku podršku za poljoprivredne proizvođače u BiH, rekla je sekretar za razvojnu saradnju Ambasade Švedske Ema Bergenholc.

Bergenholčeva je, pred početak promocije novih korisnika ovih grant sredstava u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, istakla da je ova podrška značajna.

Ona senada da će "Farma dva" projekat nastaviti da postiže značajne rezultate na terenu, kao i u otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju novih prilika za poljoprivredni razvoj.

Prema njenim riječima, Švedska i USAID od 2016. godine kroz projekat "Farma dva" pomažu i javnom sektoru u rješavanju glavnih izazova u poljoprivredi.

"Osim tehničke pomoći na terenu, do danas je realizovano više od 100 grantova vrijednih više od pet miliona KM, što dovodi do pozitivnih rezultata u prodaji, izvozu, zaposlenosti i ukupnoj konkurentnosti domaće poljoprivrede", naglasila je Bergenholčeva.

Direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović istakla je da je današnje predstavljanje sertifikata za dodjelu grantova jedna od aktivnosti koje Komora realizuje sa vladom Švedske i USAID-om u okviru "Farma dva" projekta.

Lalovićeva je naglasila da se u pojedinim segmentima podudaraju ciljevi Spoljnotrgovinske komore i "Farma dva" projekta, a odnose se na podizanje konkurentnosti, diverzifikaciju na tržištu, diverzifikaciju proizvoda i osvajanje novih izvoznih tržišta.

"U tom smislu i mi podržavamo ove grantovske aktivnosti od različitih međunarodnih projekata, a posebno `Farma dva` projekta, s obzirom na sektore koje pokrivaju", rekla je Lalovićeva.

Ona je naglasila da je i Spoljnotrgovinska komora, u okviru ovog projekta, danas dobila sertifikat za grant sredstva, te će naredne godine organizovati kolektivno izlaganje na najvećem Međunarodnom sajmu organske proizvodnje "Biofah".

Lalovićeva je navela da će Komora organizovati i studijsku posjetu za sektor voća i povrća u okviru koje će posjetiti Sajam u Amsterdamu, a realizovaće i seriju edukacija čiji će fokus biti na izvozu, marketingu, prodaji i finansijama.

"Nadamo se da će ovaj grantovski poziv, kao i drugi, podržati konkurentnost ovih sektora privrede, što je nama cilj", naglasila je Lalovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije