Privreda

Ministarstvo poljoprivrede RS donijelo akte za odstrel divljih svinja

Ministarstvo poljoprivrede RS donijelo akte za odstrel divljih svinja
Foto: Ilustracija | Ministarstvo poljoprivrede RS donijelo akte za odstrel divljih svinja

BANJALUKA - S obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Republici Srbiji, kao i na pojavu šteta na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u Republici Srpskoj Ministarstvo poljoprivrede je donijelo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištama, a posebno u lovištima koja graniče sa Republikom Srbijom.

Istovremeno, od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom "Dr Vaso Butozan" biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja, saopšteno je iz Ministarstava.

Takođe, s ciljem sprečavanja šteta koje pričinjava medvjed širom lovišta Srpske Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima izdalo obavještenje da se, bez obzira na vrijeme lovostaja može izvršiti vanredni odstrel medvjeda ukoliko predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ili imovinu, odnosno ukoliko pričinjava štetu.

"Napominjemo da se odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korišćenja ove vrste divljači sprovode isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu", navedeno je i saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije