Privreda

Mirjanić: Vlada će pomoći poljoprivrednicima u saniranju šteta od grada

Mirjanić: Vlada će pomoći poljoprivrednicima u saniranju šteta od grada
Foto: Srna | Mirjanić: Vlada će pomoći poljoprivrednicima u saniranju šteta od grada

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas u Banjaluci da će Vlada i nadležne institucije pružiti pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima iz Banjaluke i Prijedora koji su pretrpjeli velike štete u nedavnom olujnom nevremenu praćenim gradom.

Mirjanić, koji danas obilazi poljoprivredne proizvođače u Banjaluci i Prijedoru koji su nedavno pretrpjeli štetu od grada, rekao je novinarima da su na ovom području vidljive velike značajne štete na usjevima.

"Nemoguće ih je sada procijeniti, ali komisije će to utvrditi. U zavisnosti od toga kolike su, Vlada i nadležne institucije će razmotriti i odrediti se prema tome. U svakom slučaju pružićemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli značajnu štetu", rekao je Mirjanić u Verićima kod Banjaluke, gdje je posjetio imanje Vinke Savić.

On je rekao da je na uskom dijelu ovog područja postojala situacija elementarne nepogode, iako je postojao efikasan sistem djelovanja kada je riječ o protivgradnoj preventivi.

"Moramo sagledati štete, vijeti kako pomoći tom stanovništvu, a prije svega poljoprivrednicima koji od toga žive. Kada je riječ o poljoprivrednicima sa područja Banjaluke komisije su već na terenu i procjenjuju štetu, sabraćemo to i štete koje su bile na dijelovima drugih opština i gradova, i Vlada će zauzeti o tome aktivan stav", rekao je Mirjanić.

Vinka Savić iz Verića kod Banjaluke je rekla da se dogodila velika katastrofa i da su stradali usjevi, bašte, voćnjaci i objekti.

"Štetu procijeniti ne mogu. Pošto hranim stoku, ja samo u sjetvu kukuruza uložim negdje 30.000 do 40.000 KM, a gdje je ostalo", rekla je Savićeva.

Ova stanovnica Verića, koja u tom mjestu ima farmu sa 75 goveda, izrazila je zadovoljstvo zbog obećanja reosornog ministra da će joj dati podršku.

Mirjnanić je danas posjetio i voćara Milu Grujičića iz Verića koji je pretrpio veliku štetu na 10.000 sadnica jabuke i šljive, te mu obećao pomoć.

Mirjanić će danas u Gornjoj Lamovitoj kod Prijedora posjetiti imanje Radomira Vujkovića koji je, takođe, pretrpio štetu od grada u nedavnom olujnom nevremenu, nakon čega su planirane izjave medijima.

U olujnom nevremenu proteklog vikenda na području Banjaluke oštećeno je oko 200 objekata.

Nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom veličine oraha pogodilo je 22. jula i područje Prijedora i pričinilo štetu na objektima i usjevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije