Privreda

Mirni protest prevoznika iz RS zbog cijena goriva i licenci

Mirni protest prevoznika iz RS zbog cijena goriva i licenci
Foto: Pixabay/Ilustracija/Arhiva | Mirni protest prevoznika iz RS zbog cijena goriva i licenci

BANJALUKA - Prevoznici širom Republike Srpske će sutra organizovati mirne proteste zbog visokih cijena goriva, spornih licenci i dugog zadržavanja vozača na graničnim prelazima BiH, rekao je za "Nezavisne novine" Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Kako je istakao, u Banjaluci će se sutra od 11 časova na prijedorskoj petlji okupiti oko 150, 200 kamiona, nakon čega će uslijediti mirna vožnja prema Klašnicama.

"Nama nije cilj da blokiramo saobraćaj, ovo je mirni protest i MUP RS je obaviješten o tome. Nakon Klašnica, izlazimo na brzu cestu i vraćamo se do kružnog toka za Paprikovac i uz asistenciju policije na svim semaforima prolazimo. Tu se vraćamo i dajemo izjavu medijima", naveo je Grbić.

Prema njegovim riječima, svi problemi koji su "stisli" prevoznike iz Republike Srpske su na nivou BiH, te dodaje da ovim protestima imaju podršku institucija RS.

"Tražićemo da se razgovara o ovim temama da se pokuša bilo šta uraditi da u ovoj teškoj situaciji prevoznici kao privredni subjekat koji je veoma bitan opstane na tržištu", kazao je Grbić.

Dodao je da su prvi razlog protesta enormno visoke cijene goriva, te da se vidi šta se može uraditi po tom pitanju. 

"Drugi problem su licence koje prevoznicima iz Republike Srpske izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza RS, te koje ne priznaje državno ministarstvo, te inspekcije svakodnevno maltretiraju naše prevoznike na graničnim prelazima. Nama nisu problemi licence i obilježja BiH, i hoćemo to da nosimo, ali isto tako hoćemo da se te licence vade u Ministarstvu saobraćaja i veza RS. Treći problem jesu carinski terminali i granični prelazi gdje je neshvatljivo da prevoznici moraju ostati po dva, tri dana da pređu granicu i ostave robu, i zbog toga mnogi vozači odlaze. Neshvatljivo je da vozač prije dođe iz Holandije u BiH, nego što se završi carinska procedura na graničnim prelazima u Gradišci i Rači", naglasio je Grbić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije