Privreda

Mišić: Što prije podnijeti zahtjev za isplatu minimalca radnicima

Mišić: Što prije podnijeti zahtjev za isplatu minimalca radnicima
Foto: Arhiva / Ilustracija | Mišić: Što prije podnijeti zahtjev za isplatu minimalca radnicima
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da je pozitivna odluka Vlade Srpske da radnicima kojima je u aprilu, zbog epidemije virusa korona bio zabranjen rad, bude isplaćena minimalna plata od 520 KM, te apelovala da poslodavci što prije podnesu zahtjev Poreskoj upravi kako bi radnici dobili novac.

"To je pozitivna odluka koliko god taj iznos plate bio mali. Ta plata nije ni blizu dovoljne, ali omogućava očuvanje radnih mjesta i da se poslije epidemije nastavi raditi u punom kapacitetu. Ona znači da se može preživjeti mjesec kada se nije radilo", rekla je Mišićeva Srni.

Savez sindikata, podsjetila je ona, učestvovao je u kreiranju te odluke s ciljem da radnici ne budu otpušteni, da im bude povezan radni staž, te da dobiju najnižu platu kako bi se nakon prestanka epidemije vratili na radna mjesta i nastavili da zarađuju za sebe i svoju porodicu.

"Sa Vladom smo radili na tome da obuhvat radnika bude što veći i to je učinjeno. Veoma je važno da je naše zajedničko opredjeljenje bilo i da plata bude isplaćivana isključivo na račun radnika. Tu je nastao problem jer je jedan broj poslodavaca vjerovao da će novac doći njima i da će oni raspolagati novcem. To se neće desiti", istakla je Mišićeva.

Ona je dodala da su iskustva u sličnim situacijama sa jednim brojem poslodavaca bila veoma loša jer do radnika nije došao iznos koji su bili obavezni da im uplate, navodeći kao primjer da veliki broj radnika nije dobio 30 KM kao direktno povećanje plate koje je država obezbijedila kroz rasterećenje poslodavaca.

"Plate za april su trebale biti isplaćene do 1. juna. U Ministarstvu finansija su nam rekli da je novac obezbijeđen i zahtijevamo od poslodavaca da podnesu zahtjev za isplatu da bi radnici dobili platu, te da se od toga ne pravi problem na štetu radnika koji čekaju tih 520 KM", navela je Mišićeva.

Vlada Republike Srpske isplatila je minimalnu aprilsku platu za 22.000 radnika kojima je zbog epidemije virusa korona bio zabranjen rad.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su apelovali na poslodavce koji ispunjavaju uslove za isplatu najniže plate i doprinosa za april da im podnesu zahtjev do 10. juna, kada ističe rok.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su svi zahtjevi koje im je nakon obrade proslijedila Poreska uprava za isplatu najniže plate odobreni i isplaćeni, te apelovala da privrednici što prije predaju zahtjeve Poreskoj upravi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Marketing tim / 29.07.2021 10:15

Sarajevo - Renomirani bosanskohercegovački osiguravatelj je uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa uspješno završio poslovnu 2020. godinu, ispunivši sve ciljeve koji su bili postavljeni pred najbrže rastuće osiguravajuće društvo u našoj zemlj a svoj uspjeh su podjelili sa svojim uposlenicima i poslovnim partnerima.

ASA osiguranje | ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Porast bruto premije za 17,43% i povećanje ukupne dobiti ASA Osiguranja na 2.720.403 KM uz bruto policiranu premiju od 38.084.118 KM u prethodnoj godini, nije došao sam od sebe nego je rezultat predanog rada naših uposlenika uprkos teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija. Naši uposlenici su se i u teškim okolnostima izavanim COVID-19 pandemijom pokazali kao vrhunski profesionalci pred kojim nijedan problem nije nerješiv i nepremostiv“, kazao je Adnan Hodžić, direktor društva i predsjednik Uprave ASA Osiguranja.

  • Šampion u brzini isplate šteta je u 2021.godini i Šampion u brizi o svojim zaposlenicima.
  • Projektom #Odmori387 ASA Osiguranje pomoglo hotelijere širom BiH. 

Prepoznajući visoki stepen zalaganja svojih zaposlenih, ASA Osiguranje je nagradilo sve zaposlenike ASA Osigiranja i ASA Assistance-a  jednim vikend-odmorom u hotelima širom BiH, te na taj način odalo priznanje na trudu i timskom radu bez kojih poslovni uspjesi i vrhunski rezulatati najpoznatijeg domaćeg osiguravajućeg društva ne bi bili mogući.

Stoga je ASA Osiguranje ovo ljeto pokrenulo projekat #Odmori387 putem kojeg je svim uposlenicima upriličen produženi vikend u jednom od partnerskih hotela u Banja Luci, Bihaću, Vitezu-Čardacima, Mostaru i Sarajevu. Na ovaj način je

„Šampion u brzini isplate štete“ pored već ranije iskazane brige o svojim uposlenicima, napravio dodatni iskorak u dijeljenju uspjeha sa zajednicom u kojoj djeluje.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Kao domaća kompanija, svjesni enormne štete koju je uslijed pandemije pretrpjela bosanskohercegovačka turistička zajednica zajedno sa hotelijerima širom naše zemlje, već početkom ljeta smo rezervisali smještaj za sve naše uposlenike kod naših partnera u turizmu i hotelijerstvu i tim putem dali svoj doprinos u revitalizaciji ove teško pogođene industrijske grane. Na ovaj način smo uspjeli podjeliti plodove našeg rada, kako sa našim klijentima sa kojim imamo prvenstveno partnerske odnose, tako i sa svim našim kolegicama i kolegama na čiji smo doprinos u protekloj poslovnoj godini istinski ponosni. ASA Osiguranje je sretno što ima tako posvećene i odgovorne kolege, a posebno nas raduje kada naš uspjeh možemo podjeliti i sa našim poslovnim partnerima“ zaključio je Hodžić.

Najčitanije