Privreda

Miškovića dugovi tjeraju na prodaju Delte

Miškovića dugovi tjeraju na prodaju Delte
Miškovića dugovi tjeraju na prodaju Delte

LJUBLJANA - Vlasnik beogradskog "Delta Holdinga" Miroslav Mišković duguje najmanje 750 miliona evra za kredite, koje sve teže otplaćuje, zbog čega razmišlja o prodaji svog carstva.

Kako navodi slovenački poslovni dnevnik "Finance", to čini se nije spriječilo Miškovića da preda ponudu za 48 odsto akcija slovenačkog trgovačkog lanca "Mercator", za koji je zainteresovano petnaestak ponuđača. "Finance" navodi da srpski tajkun neće kupiti "Mercator", jer je "Delta" u finansijskim problemima.

Mišković navodno ima kreditne aranžmane i s crnogorskim bankama koje su u stranom vlasništvu, a projekte u toj zemlji je realizovao uz veliku pomoć lokalnih partnera i novcem iz Crne Gore. Prema nekim izvorima, vlasnik "Delte" ostao je lokalnim partnerima dužan milione evra. Mišković je jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori. Njegovi glavni projekti su izgradnja "Delta Cityja" u Podgorici, najvećeg trgovačkog lanca na ovim prostorima, i suvlasništvo u mobilnom operateru "M:tel".

"Delta" posluje i u BiH, a nedavno je konzorcijumu u kojem je uz njih i beogradska firima "Zekstra" Vlada RS odobrila jednomjesečno produženje roka za isplatu tri miliona evra za državni kapital u Robnoj kući "Boska" iz Banjaluke. Svoj zahtjev konzorcijum je opravdao problemima koje im je donijela globalna ekonomska kriza.

"Finance" navode da Mišković već prikuplja ponude za prodaju svog carstva, zbog čega je imao razgovore i s investitorima iz Abu Dabija. Iz "Delte" nisu potvrdili, ali ni opovrgli ove informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije