Privreda

Mitrović: Aerodrom u Trebinju čeka Predsjedništvo

Mitrović: Aerodrom u Trebinju čeka Predsjedništvo
Foto: N.N. | Mitrović: Aerodrom u Trebinju čeka Predsjedništvo
N.N.

BANJALUKA - Predsjedništvu BiH proslijeđen je dokument koji se odnosi na izgradnju aerodroma u Trebinju, ali još nije razmatran i nije poznato kada će biti, izjavio je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Riječ je o dokumentu, odnosno prijedlogu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma za izgradnju aerodroma u Trebinju između BiH i Srbije.

Taj dokument usvojio je Savjet ministara krajem marta i to nakon što je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković povukla saglasnost na nacrt memoranduma o izgradnji aerodroma u Trebinju između BiH i Srbije.

"Na potezu je Predsjedništvo BiH. Taj dokument, ako kod njih dobije zeleno svjetlo, biće vraćen Savjetu ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i transporta. Onda mi moramo formirati radnu grupu koja će se baviti usaglašavanjem i pregovorima te utvrditi nacrt memoranduma za koji je potrebno tražiti mišljenje svih nadležnih institucija", objasnio je Mitrović za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, realizacija gradnje aerodroma u Trebinju u suštini je nemoguća bez potpisanog memoranduma između BiH i Srbije.

"To bi bio problem. Bez tog dokumenta sam idejni projekat gradnje aerodroma osuđen je na propast", istakao je Mitrović i dodao da su potezom Turkovićeve koja je povukla saglasnost na nacrt memoranduma načinjena dva koraka unazad po pitanju realizacije važnog projekta u Hercegovini.

Kada je riječ o oglašavanju Hrvatske o pitanju gradnje aerodroma u Trebinju i pismu koje je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio Savjetu ministara u kojem je naveo da treba obustaviti sve aktivnosti na tom projektu, Mitrović je naveo da je to stvar koja može otežati sve procedure, ali da je o tom dopisu čitao samo u medijima.

"Isto tako to može biti problem kod kontrole vazdušnog prostora iznad aerodroma u Trebinju, koji je predmet sporazuma u nekom budućem periodu između Hrvatske i Republike Srpske, odnosno BiH", zaključio je Mitrović.

Kada je riječ o mostu na Savi kod Gradiške, Mitrović je rekao da bi most trebalo da bude završen krajem idućeg mjeseca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije