Privreda

Mitrović i Džakula: Ugovor preduslov za prelaz putnika na Svilaju

Mitrović i Džakula: Ugovor preduslov za prelaz putnika na Svilaju
Foto: N.N. | Mitrović i Džakula: Ugovor preduslov za prelaz putnika na Svilaju

BANJALUKA – Za nesmetan rad privremenog graničnog prelaza na mostu kod Svilaja neophodno je da Savjet ministra BiH potpiše Ugovor o graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom kako bi se rješio status novoizgrađenog graničnog prelaza Svilaj.

Ovo je zaključeno na danas održanom sastanku Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i prometa sa Mirom Džakulom, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a na kojem je zaključeno i to da nadležna ministarstva treba da obezbijede novac i riješe pitanje infrastrukture za završetak novog graničnog prelaza.

Inače, ideja je da se na mostu Svilaj preko rijeke Save otvori privremeni granični prelaz za putnički promet kako bi most dobio svoju punu funkciju, a da se tek sa završetkom radova na graničnom prelazu koji će sasvim sigurno trajati do polovine 2021. godine, saobraćaj preko mosta otvori i za teretni saobraćaj.

Za otvaranje privremenog graničnog prelaza zaniteresovani su i Bosna i Hercegovina i Hrvatska ali i Evropska unija, a Mitrović je na ovu temu već razgovarao sa Johanom Zatlerom, šefom Delegacije EU u BiH.

"Ministarstvo će učiniti sve napore da se do septembra otvori privremeni granični prelaz za prelazak putnika i automobila kako bi se izbjegli dodatni troškovi na zaštiti, čuvanju i održavanju samog mosta, a samim tim i sprečavanje nelegalnog prelaska granice", saopštili su još ranije iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Inače, priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja na koridoru 5C počela je još 2010. godine, kada su počeli problemi, prije svega oko tendera. Rradovi na ovom projektu, vrijednom oko 53 miliona KM, počeli su tek 2016. godine, a most je u potpunosti završen krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije