Privreda

Mitrović i Radončić sa amabasadorom Hrvatske o bržem prometu roba

Mitrović i Radončić sa amabasadorom Hrvatske o bržem prometu roba
Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH | Mitrović i Radončić sa amabasadorom Hrvatske o bržem prometu roba
N.N.

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i roba, održali su danas u Sarajevu sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Razgovarano je o načinu bržeg prometa roba jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prelazima koji su otvoreni za međunarodni transport, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva.

Na sastanku je dogovoreno da se organizuju sastanci operativnih timova svih nadležnih službi BiH i Hrvatske na graničnim prijelazima Šamac, Gradiška i Bijača, kako bi dogovorili način rada i ubrzanja prolaska kamiona i transporta roba.

Takođe, ukazano je na potrebu da se kamioni koju idu samo u Hrvatsku, usmjeravaju na druge otvorene granične prijelaze, a ne samo tri spomenta, kako se ne bi stvarala gužva na prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport. Očekuje se da će radne grupe biti formirane za svaki granični prelaz posebno, a činiće ga predstavnici graničnih policija, carina, te fito i veterinarskih službi iz obje države.

Ovom prilikom razgovaralo se i o tzv. zelenom koridoru EU za transport roba koji prolazi i kroz našu zemlju te o tome kako da BiH što efikasnije participira u ovoj strateški važnoj odluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije