Privreda

Mlade treba da iskoristimo za nove tehnologije i razvoj BiH

Mlade treba da iskoristimo za nove tehnologije i razvoj BiH
Foto: N.N. | Mlade treba da iskoristimo za nove tehnologije i razvoj BiH

SARAJEVO - Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će početkom maja biti održana u Sarajevu, od izuzetne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu, cijeni dr Zdravko Todorović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

"Svaki investitor je dobrodošao. Ali, pod uslovima koji odgovaraju državi, razvoju tržišta rada i privrede. Moramo paziti da sve investicije imaju uticaj na direktan razvoj privrede, odnosno odraz na životni standard stanovništva. Ako govorimo o kvalitetnim finansijskim sredstvima i nekoj dugoročnoj saradnji za investiranje, moramo voditi računa da to bude u granama u kojima BiH ima komparativne prednosti", stava je Todorović.

Profesor Todorović govorio je o tome šta su to u principu komparativne prednosti Bosne i Hercegovine koje se mogu ponuditi stranim investitorima, a pored prirodnih resursa, istakao je i važnost onih ljudskih.

"Kada govorimo o komparativnim prednostima, najčešće se to svodi na resurse. Naši resursi su u oblasti šumarstva, vodoprivrede, elektroprivrede, zdrave hrane i poljoprivrede. No, ja kada razmišljam o stranim investicijama, onda mislim da treba da iskoristimo ovu našu mladost koju imamo, a koja odlazi vani, za nove tehnologije, nova zvanja iz oblasti informatike, kvantne informatike, robotike i svih drugih oblasti. Ta njihova znanja treba da realizujemo ovdje. Samim tim bismo podigli nivo tehnološkog razvoja, a pritom i zadržali mlade ljude u BiH", ocijenio je Todorović.

Todorović naglašava da BiH treba da bude sklonija razvijanju industrije i tehnologije, informatike, robotike i drugih oblasti.

"Imamo novu šansu s izvorima energije. Dolaze električni automobili, a s njima i mogućnost da, zajedno sa stranim investitorima, razvijemo infrastrukturu za električne automobile. Tako bismo ojačali turizam, a samim tim i smanjili zagađenost i povećali korištenje vlastitih resursa i substituciju fosilnih goriva. U tom nekom pravcu bih ja razmišljao po pitanju korištenja određenih sredstava, za što veću korist državi BiH", kaže Todorović.

Todorović cijeni da se svi nivoi BiH mogu, i trebaju, fokusirati na strane investicije koje će donijeti korist za opšti razvoj društva. Cijeni kako je dobro što je i investicijska konferencija EBRD-a, koja će biti održana u maju, u fokus stavila informacijske tehnologije (IT), turizam, te oblast malih i srednjih preduzeća.

"U principu, imamo dosta da ponudimo. Ali, to mora biti veoma sofisticirano i na visokom nivou, da bismo imali što više koristi. Primjera radi, takav je slučaj kod proizvoda. Što je veća dodana vrijednost, to je bolje. Treba da iskoristimo znanje mladih ljudi i sposobnosti preduzeća da podignu nivo razvoja na onaj koji nam je potreban", poručio je Todorović.

Priliku za privlačenje investitora BiH će imati 7, 8. i 9. maja, kada će biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina, godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, povodom kojeg će ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva. Svi zainteresovani detalje o samom događaju, na kojem ćemo svijetu prezentovati bogatstvo svih bh. različitosti (Power of Diversity), mogu pronaći na linku https://am.ebrd-sarajevo.ba/bs/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije