Privreda

Mladi preduzetnici u RS godinu dana bez kazni

Mladi preduzetnici u RS godinu dana bez kazni
Foto: N.N. | Mladi preduzetnici u RS godinu dana bez kazni

BANJALUKA - Preklapanje inspekcijskih kontrola će napokon otići u prošlost, a mladi preduzetnici će u prvoj godini prolaziti bez kazni, ali će biti upozoravani na nepravilnost, i to su samo neke od novina novog zakona o inspekcijskim poslovima koji bi trebalo da se u formi nacrta nađe na dnevnom redu Narodne skupštine RS u narednih nekoliko sedmica.

Kako kaže Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, koja će u ime Vlade RS biti koordinator donošenja zakona, jedna od odredaba će biti sprečavanje preklapanja inspekcijskih nadzora i kontrola, što je, kako kaže Rešićeva, jedna od osnovnih primjedaba koju na sadašnji zakon upućuje poslovna zajednica u RS. 

"Ideja nam je da se vrlo jasno zna šta će kontrolisati jedni, a šta drugi, i da na taj način svako može imati uvid u to šta se i na koji način kontroliše", kaže Rešićeva. 

Takođe, prema njenim riječima, važna odredba će biti zakonska obaveza usklađivanja planova inspekcijskih nadzora, kako bi se uvelo više reda u to na koji način se kontrole obavljaju.

Jedna odredba će se, kako je naglasila, takođe odnositi na olakšavanje poslovanja mladim ljudima koji otvaraju vlastiti biznis, sa do pet zaposlenih, i to u prvoj godini rada.

"Svi znamo kako je teško poslovati pozitivno u prvoj godini i zato ćemo u novom zakonu uvesti odredbu da inspektor ne može naplaćivati globu u tom periodu", rekla je Rešićeva za "Nezavisne". 

Ona je pojasnila da će inspektori nalagati mjere, tražiti i kontrolisati uklanjanje uočenih nepravilnosti, ali da na ovaj način nove preduzetnike žele edukovati i pomoći im da na pravilan način vode svoj posao. 

"Smatramo da je potrebna ta vrsta podstreka, a usput ih, naravno, želimo naučiti da rade. Tu se radi o poslovnim subjektima poput frizerskih salona, kozmetičkih salona, stomatoloških ordinacija. Tim ljudima je teško odmah poznavati sve propise do tančina i njih je lako uhvatiti u nekom raskoraku. Ovo smo prepisali od grada Prijedora koji to radi već neko vrijeme i pokazalo se jako dobro u praksi. Za te prve poreske obveznike ovo je dobar podstrek", rekla je Rešićeva.  

Naglasila je i da će inspektori dobiti nove nadležnosti u borbi protiv rada na crno i prakse nekih poslodavaca da ne prijavljuju radnike. 

"Ovaj problem je odavno prisutan i, nažalost, većina dobrih poslodavaca se stavlja u loš položaj u odnosu na neodgovorne poslodavce koji ne prijavljuju svoje radnike. Vrijeme je da odvojimo žito od kukolja", istakla je ministarka. 

Prema planu rada Narodne skupštine, kako je rekla, cilj je da se zakon u nacrtu razmotri u septembru, a da nakon toga bude održana opširna javna rasprava te da bude usvojen do kraja godine ili početkom naredne. 

Inače, inspekcijski nadzor je jedna od najčešćih žalbi poslovne zajednice i stranih investitora u BiH. 

Prema navodima Stejt departmenta, u BiH postoje brojni inspekcijski organi na različitim nivoima vlasti.

"Neki investitori žale se da se često izriču kazne na netransparentan način, komplikovana pravila i regulacije, kao i neefikasan proces žalbi nakon izricanja kazni", naglašeno je. 

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i član radne grupe za izradu novog zakona, kaže da su zadovoljni time što se njihove primjedbe i sugestije koje su iznijeli uvažavaju.

"U početku su tu bile neke tri različite verzije, to je sve išlo kud ne treba, ali smo se onda počeli malo popravljati i sad mislimo da će iz toga proizaći rješenja kojima se mi nadamo. Osnovna sporna stvar za nas je status inspektora na lokalnom nivou", kaže Trivić. 

Rekao je da poslovna zajednica traži da prestanu duple kontrole, a žele i plan kontrola kako bi se znalo šta se želi postići. 

Posebna stvar koju poslodavci žele je, kako ističe, jedinstveni inspektorat na republičkom nivou.

Rešićeva kaže da će nakon faze nacrta zakona biti održana opširna javna rasprava, kako bi svi mogli dati svoje primjedbe i prijedloge. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije