Privreda

Moguće produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na granici BiH i Hrvatske

Moguće produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na granici BiH i Hrvatske
Foto: N.N. | Moguće produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u Staroj Gradišci i Novom Selu

SARAJEVO – Ministarstvo spoljne tgovine i ekonoskih odnosa obavijestilo je sve relevantne institucije u Hrvatskoj o potrebi produženja radnog vremena i omogućavanja rada subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na kojima se vrši promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije.

Državni inspektorat Hrvatske danas je zvanično obavijestio ministra Stašu Košarca da je moguće donijeti odluku o produženju radnog vremena i rada subotom fitosanitarnih inspektora na pomenutim graničnim prelazima. Radno vrijeme bi tako radnim danima bilo od 7 do 19 časova, a subotom od 7 do 15 časova.

"S tim u vezi, očekujem da će nadležni organi Hrvatske definitivno usvojiti ovu odluku, koja bi značila pozitivan odgovor na zahtjeve udruženja poljoprivrednih proizvođača iz BiH da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, kako bi svježa roba, sa vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta", rekao je Košarac.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će nastaviti aktivno raditi na rješavanju poteškoća sa kojima su suočeni domaći poljoprivrednici.

"Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište zemalja EU. Iskreno se nadam da ćemo u konkretnom slučaju imati pozitivan ishod na zadovoljstvo domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji su izvozno orijentisani'", istakao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije