Privreda

Mogući problemi sa isporukom struje u Japanu

Mogući problemi sa isporukom struje u Japanu
Foto: Ilustracija | Mogući problemi sa isporukom struje u Japanu

TOKIO - Japanska administracija upozorila je danas da bi sutra moglo doći do problema sa isporukom električne energije u oblasti Tokija usljed vrelog talasa koji je pogodio prijestonicu i zatražila od stanovništva da štedi struju.

Prema pretpostavkama japanskog Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije u Tokiju i osam obližnjih prefektura na istoku Japana sutra popodne će nakratko opasti kapacitet proizvodnje struje na 3,7 odsto.

Oko tri odsto se smatra minimumom neophodnim za stabilnu isporuku električne energije.

Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije zatražilo je od korisnika da smanje potrošnju energije između 15.00 časova i 18.00 časova kako bi izbjegli mogfuća isključenja.

Tokio i okolina pogođeni su neuobičajeno jakim vrelim talasom i u proteklih 24 časa u bolnicu je primljeno 46 osoba sa simptomima toplotnog udara.

U gradu Isezaki udaljenom oko 85 kilometara sjeverozapadno od Tokija registrovano je više od 40 stepeni Celzijusa što je najviše izmjerena temperatura u Japanu u junu.

Japan se suočava sa problemima sa strujom jer je veliki broj nuklearnih elektrana zatvoreno nakon cunamija i katastrofe u Fukušimi 2011. godine, dok su zastarjele termoelektrane ugašene kako bi se ostvario cilj u borbi za smanjenje emisija ugljen dioksida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije