Privreda

Most kod Gradiške sve više izranja iz Save (VIDEO)

Most kod Gradiške sve više izranja iz Save (VIDEO)
Foto: N.N. | Most kod Gradiške sve više izranja iz Save
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, jednog od najznačajnijih saobraćajnih infrastrukturnih projekata za sjeverni dio Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, godinama je tapkala u mjestu, a stvari su se pomjerile s mrtve tačke tek kada se EU direktno uključila u njegovu realizaciju.

Uprkos činjenici da je RS još 2007. godine Hrvatskoj istakla značaj ove investicije i s njom potpisala memorandum o razumijevanju, zapadni bh. susjed je projekt odgađao zbog nekih drugih cestovnih projekata koji su za njih bili objektivno važniji. Tek kada je EU obećala da će iz EU fondova obezbijediti sredstva za hrvatski dio mosta, čija je ukupna vrijednost oko 20 miliona evra, i pristupnu saobraćajnicu u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti oko 70 miliona evra, stvari su se pomjerile s mrtve tačke.

RS je, podsjećanja radi, novac za svoju polovinu mosta obezbijedila još prije desetak godina, a Hrvatska je nekoliko puta obećala da će naći novac, ali su sredstva uvijek odlazila za neke druge projekte koji su za tu zemlju važniji.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, i Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", obišli su juče gradilište mosta, koji bi trebalo da bude završen u proljeće naredne godine. Radove na mostu izvode kompanije "Integral inženjering" a.d. Laktaši, "Đuro Đaković - Montaža" d.o.o. Slavonski Brod i "Zagreb Montaža" d.o.o. Zagreb, čiji su predstavnici takođe bili prisutni prilikom posjete gradilištu.

Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", istakao je da će spajanjem čelične konstrukcije mosta u avgustu biti završen najzahtjevniji dio izgradnje, dodajući da se intenzivno radi saobraćajnica od mosta do graničnog prelaza u Gradišci.

"Vezna saobraćajnica sa naše strane dužine 500 metara je sastavni dio ovog ugovora. Svaka strana finansira svoj prilaz mostu, a izgradnja mosta je pola-pola. Prilazna saobraćajnica sa hrvatske strane je predmet novog ugovora i ti radovi treba da počnu ubrzo, a mislim da će teći dobrom dinamikom s obzirom na to da isti izvođač nastavlja i te radove", rekao je Topić, kako prenosi Srna.

Mitrović je istakao da je, prema informacijama kojim raspolaže, potpisan i ugovor za izgradnju pristupnih saobraćajnica sa hrvatske strane, te da će 14. juna u Brčkom imati priliku da o ovoj temi razgovara sa Olegom Butkovićem, hrvatskim resornim ministrom.

"Samo završetak mosta, bez izgradnje pristupnih saobraćajnice, neće omogućiti da most bude stavljen u funkciju, ali očekujemo i da se sa hrvatske strane ubrzaju radovi na izgradnji tih saobraćajnica", naglasio je Mitrović.

U Kancelariji Evropske unije za "Nezavisne novine" kažu da se izgradnja novog međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške sufinansira iz bespovratnih sredstava EU sa preko 6,8 miliona evra, kao i zajmom Evropske investicijske banke od preko deset miliona evra, kao i sredstvima koja su osigurale BiH i Hrvatska.

"Most kod Gradiške obezbijediće vitalnu prometnu vezu ne samo između BiH i Hrvatske, već i između BiH i šire mreže evropskih auto-puteva. Skratiće se dužina čekanja na granici i otvoriti 300 novih radnih mjesta. Projekat predstavlja važan korak ka integraciji regiona zapadnog Balkana u okviru Agende za povezivanje i jedan je od trinaest velikih transportnih projekata u BiH ukupne vrijednosti 231 milion evra bespovratnih sredstava EU, a koji uključuju i izgradnju mosta u Svilaju, za koji se očekuje da će u toku ove godine biti otvoren", naglasili su oni.

U "Autoputevima RS" su za "Nezavisne novine" podsjetili da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU. Primjera radi, kako su istakli, i izgradnju mahovljanske petlje, koja spaja auto-puteve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj, takođe je pomogla EU grantom od oko pet miliona evra.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije