Privreda

Most kod Gradiške sve više izranja iz Save (VIDEO)

Most kod Gradiške sve više izranja iz Save (VIDEO)
Foto: N.N. | Most kod Gradiške sve više izranja iz Save

BANJALUKA - Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, jednog od najznačajnijih saobraćajnih infrastrukturnih projekata za sjeverni dio Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, godinama je tapkala u mjestu, a stvari su se pomjerile s mrtve tačke tek kada se EU direktno uključila u njegovu realizaciju.

Uprkos činjenici da je RS još 2007. godine Hrvatskoj istakla značaj ove investicije i s njom potpisala memorandum o razumijevanju, zapadni bh. susjed je projekt odgađao zbog nekih drugih cestovnih projekata koji su za njih bili objektivno važniji. Tek kada je EU obećala da će iz EU fondova obezbijediti sredstva za hrvatski dio mosta, čija je ukupna vrijednost oko 20 miliona evra, i pristupnu saobraćajnicu u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti oko 70 miliona evra, stvari su se pomjerile s mrtve tačke.

RS je, podsjećanja radi, novac za svoju polovinu mosta obezbijedila još prije desetak godina, a Hrvatska je nekoliko puta obećala da će naći novac, ali su sredstva uvijek odlazila za neke druge projekte koji su za tu zemlju važniji.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, i Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", obišli su juče gradilište mosta, koji bi trebalo da bude završen u proljeće naredne godine. Radove na mostu izvode kompanije "Integral inženjering" a.d. Laktaši, "Đuro Đaković - Montaža" d.o.o. Slavonski Brod i "Zagreb Montaža" d.o.o. Zagreb, čiji su predstavnici takođe bili prisutni prilikom posjete gradilištu.

Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", istakao je da će spajanjem čelične konstrukcije mosta u avgustu biti završen najzahtjevniji dio izgradnje, dodajući da se intenzivno radi saobraćajnica od mosta do graničnog prelaza u Gradišci.

"Vezna saobraćajnica sa naše strane dužine 500 metara je sastavni dio ovog ugovora. Svaka strana finansira svoj prilaz mostu, a izgradnja mosta je pola-pola. Prilazna saobraćajnica sa hrvatske strane je predmet novog ugovora i ti radovi treba da počnu ubrzo, a mislim da će teći dobrom dinamikom s obzirom na to da isti izvođač nastavlja i te radove", rekao je Topić, kako prenosi Srna.

Mitrović je istakao da je, prema informacijama kojim raspolaže, potpisan i ugovor za izgradnju pristupnih saobraćajnica sa hrvatske strane, te da će 14. juna u Brčkom imati priliku da o ovoj temi razgovara sa Olegom Butkovićem, hrvatskim resornim ministrom.

"Samo završetak mosta, bez izgradnje pristupnih saobraćajnice, neće omogućiti da most bude stavljen u funkciju, ali očekujemo i da se sa hrvatske strane ubrzaju radovi na izgradnji tih saobraćajnica", naglasio je Mitrović.

U Kancelariji Evropske unije za "Nezavisne novine" kažu da se izgradnja novog međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške sufinansira iz bespovratnih sredstava EU sa preko 6,8 miliona evra, kao i zajmom Evropske investicijske banke od preko deset miliona evra, kao i sredstvima koja su osigurale BiH i Hrvatska.

"Most kod Gradiške obezbijediće vitalnu prometnu vezu ne samo između BiH i Hrvatske, već i između BiH i šire mreže evropskih auto-puteva. Skratiće se dužina čekanja na granici i otvoriti 300 novih radnih mjesta. Projekat predstavlja važan korak ka integraciji regiona zapadnog Balkana u okviru Agende za povezivanje i jedan je od trinaest velikih transportnih projekata u BiH ukupne vrijednosti 231 milion evra bespovratnih sredstava EU, a koji uključuju i izgradnju mosta u Svilaju, za koji se očekuje da će u toku ove godine biti otvoren", naglasili su oni.

U "Autoputevima RS" su za "Nezavisne novine" podsjetili da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU. Primjera radi, kako su istakli, i izgradnju mahovljanske petlje, koja spaja auto-puteve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj, takođe je pomogla EU grantom od oko pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije