Privreda

Mostar dobio "urbanu tržnicu" vrijednu 250.000 KM

Mostar dobio "urbanu tržnicu" vrijednu 250.000 KM
Foto: Fena | Mostar dobio "urbanu tržnicu" vrijednu 250.000 KM

MOSTAR - Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Zatler otvorio je u Mostaru na lokaciji Male tepe "urbanu tržnicu".

Koncept "urbane tržnice" podrazumijeva mobilna prodajna mjesta poljoprivrednih proizvoda uz unaprijeđenu higijenu i bezbjednost hrane, a ukupna vrijednost investicije je 242.945 KM, od čega je 181.937 KM osigurala Evropska unija.

"Kroz pomoć EU lokalnim zajednicama ovim projektom dodatno su ojačani infrastruktura i poljoprivredni razvoj grada Mostara", istakao je Zatler, koji je zajedno s mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem i zamjenikom rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Viktorom Munteanuom presijecanjem vrpce označio početak rada modernizovane tržnice.

Zatler je obećao dalju pomoć Evropske unije razvoju bh. poljoprivrede, podsjetivši kako je upravo poljoprivreda najvažnija grana evropske privrede.

U okviru projekta EU podrške konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH učestvovalo je 170 poljoprivrednika i 12 jedinica lokalnih uprava, među kojima i Mostar.

"Ideja projekta je bila da se Tepa, koja je tradicionalno mjesto okupljanja i prodaje poljoprivrednih proizvoda, a koja već neko vrijeme nije infrastrukturno adekvatna, stavi u turističku ponudu grada Mostar te se rodila ova ideja koju su UNDP i EU podržali", rekao je Kordić, prvi čovjek grada na Neretvi.

Zejna Šanjević Kassmual iz Udruženja žena "Univerzum", čije članice su među korisnicima novouređene tržnice, zahvalila je investitorima što su im obezbijedili prostor na kojem mogu izložiti svoje autentične i originalne proizvode.

Dodala je kako je ovim projektom ujedno podržano ekonomsko jačanje žena, prenosi Fena.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije