Privreda

Mostarski sajam privrede prilika za regionalno povezivanje

Mostarski sajam privrede prilika za regionalno povezivanje
Foto: Nedžad Uglješa | Mostarski sajam privrede prilika za regionalno povezivanje

MOSTAR - Međunarodni sajam privrede u Mostaru za kompanije iz regiona je značajan ne samo zbog njihovog pojedinačnog razvoja, već predstavlja i dobru priliku za jačanje svakog oblika dijaloga, od političkog do kulturnog.

Mostar će u narednih pet dana biti domaćin nekoliko stotina kompanija iz oko 30 zemalja svijeta koje će predstaviti svoje potencijale.

Direktor mostarskog Sajma Dalfina Bošnjak rekla je da su zadovoljni organizacijom.

"Doveli smo drugu privrednu velesilu u BiH", rekla je Bošnjak na pres konferenciji nakon otvaranja Sajma.

Iz Republike Srpske na Mostarskom sajmu predstavljeno je osam kompanija, rekao je predstavnik Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević, i dodao da će još 80 kompanija biti predstavljeno indirektno putem kataloga.

"Ovo je još jedna šansa da se približimo i predstavimo jedan dio onoga što privreda Republike Srpske može da ponudi, s obzirom da obuhvatamo različite sektore privrede od prehrambene industrije do metalske", rekao je Blagojević.

Kaže da iako je značaj sajmova u svijetu u blagom padu, u regionu oni i dalje predstavljaju direktan kontakt sa potencijalnim kupcima, a naročito, ističe, ove godine, jer je prisutno više od 50 kineskih kompanija.

"Do sada nismo bili na sajmu nakon kojeg se nisu izrodili poslovi. Sajam predstavlja prvi kontakt naših kompanija sa potencijalnim partnerima, i nakon tog predstavljanja ti kontakti se dalje razvijaju i pretvaraju u određene poslove", prenio je Blagojević ranija iskustva sa Mostarskog sajma.

Predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) Tatjana Beok kaže da su srpske kompanije već tradicionali učesnici Mostarskog sajma, a da kompanije koje se predstavljaju dolaze iz prehrambenog, metalskog, prerađivačkog sektora.

"Ovdje smo osmi put, a Bosna i Hercegovina je veoma značajno tržište za Srbiju, te je Mostarski sajam i dobra prlika ne samo za pojedinačni razvoj preduzeća, već i za jačanje svakog dijaloga u region", podvukla je Beok.

U okviru Nacionalnog štanda Srbije predstavili su se Aleva iz Novog Kneževca, Galeb Metal Pack iz Šapca, Grafički centar Nova iz Šapca, Hemotehna iz Subotice, Nelly iz Loznice, Potens Perforacija iz Požege, Predionica Vučje iz Beograda, Soko Inžinjering iz Beograda, Tehnomarket iz Pančeva i Trigano prikolice iz Kragujevca.

Direktor Grafičkog centra "Nova" iz Šapca Zoran Ðukić kaže da je sajam za njih dobra prilika da se predstave i širem tržištu, i izrazio nadu da će njihovi potencijali privući nove kupce iz regiona.

I Mirko Milanović, predstavnik kompanije Tehnomarket iz Pančeva, očekuje da će na ovogodišnjem sajmu privući nove kupce, iako, kaže, ta kompanije posluje nepunih 30 godina i prisutna je u skoro svim zemljama regiona - BiH, Hrvatska, Slovenija…

Dio Hrvatske gospodarske komore preduzeće "Podravka", takođe se predstavila na sajmu u Mostaru.

Članica uprave ove kompanije, Ljiljana Šapina, kaže da je sajam u Mostaru jedan od najboljih sajmova u region, gdje, ističe, uglavnom sreću nove poslovne partnere i kupce.

"Ove godine smo posebno ponosni, jer naš najveći brend - Vegeta, slavi 60. rođendan, pa smo i ovogodišnji štand opremili u Vegetu", rekla je Šapina.

Naime, Međunarodni sajam privrede u Mostaru, po broju izlagača i posjetilaca, najznačajnija je sajamska manifestacija u BiH koja okuplja izlagače više od 30 zemalja na izložbenoj površini od 30.000 metara kvadratnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije