Privreda

Motika sjeo u Lakićevu fotelju u “Alumini”

Motika sjeo u Lakićevu fotelju u “Alumini”
Motika sjeo u Lakićevu fotelju u “Alumini”

BANJALUKA - Lazo Đurđević, stečajni upravnik "Birača" u stečaju je donio odluku da umjesto Darka Lakića koji je obavljao funkciju predsjednika Upravnog odbora zvorničke "Alumine", za člana Upravnog odbora imenuje Milorada Motiku.

Lakić je juče rekao da će se, imajući u vidu da je istovremeno obavljao funkciju direktora Društva za upravljanje Penzijskog rezervnog fonda (PREF) RS i predsjednika Upravnog odbora "Alumine" iz Zvornika, i da dugoročno posmatrano nije bilo moguće istovremeno obavljati te dve dužnosti, u narednom periodu posvetiti poslovima direktora Društva za upravljanje PREF RS.

"Dužnost predsjednika Upravnog odbora 'Alumine' sam preuzeo nakon što sam dvije i po godine bio član Upravnog odbora 'Alumine'. Prethodna dva i po mjeseca zajedno sa menadžmentom 'Alumine' napravili smo unapređenje razultata poslovanja i međuljudskih odnosa, te unaprijedili odnose sa našim poslovnim partnerima. Imajući u vidu kakva je situacija bila prije dva i po mjeseca, ostvarili smo cilj. Ostvaren je rast profitabilnosti, iako je cijena aluminijuma na berzi u Londonu prethodnih mjeseci bila na rekordno niskom nivou", rekao je Lakić. On je svim poslovnim partrnerima poručio da je "Alumina" stabilno i sigurno preduzeće, koje ima odličnu perspektivu.

"Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa sjajnim ljudima u 'Alumini' i novom predsjedniku Upravnog odbora 'Alumine' želim uspjeh", izjavio je Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje PREF RS.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata "Alumine", rekao je da je vrlo iznenđen informacijom  o napuštanju funkcije Lakića sa mjesta predsjednika Upravnog odbora "Alumine"

"Za ovaj kratak period uspjeli smo da ostvarimo veoma dobru saradnju i međusobno razumijevanje na relaciji sindikat-menadžment. Dok je bio na mjestu predsjednika UO Alumine, Lakić je vrlo profesionalno obavljao svoju dužnost. Žao mi je što saradnja nije bila duža, jer smo imali dobru perspektivu i realne šanse za postizanje još boljih rezultata u poslovanju fabrike, izjavio je Smiljanić.

Inače, nakon prva tri mjeseca u kojima je ostvarena prosječna dobit od oko 250.000 KM mjesečno, u aprilu je "Alumina" ostvarila dobit od 630.000 KM, dok je u maju dobit iznosila 1,25 miliona KM. Prema planu za jun očekivana dobit je od 1,2 miliona KM i očekuje se dalje profitabilno poslovanje u narednom periodu. Prihodi u maju su iznosili preko 16 miliona KM, što je za oko 10 odsto više od prosjeka u prva četiri mjeseca ove godine.

Na današnjem sastanku proširenog menadžmenta "Alumine" sa dosadašnjim predsjednikom Upravnog odbora,  izraženo je zadovoljstvo na ostvarenoj saradnji i jednoglasno je konstatovano da su za veoma kratko vrijeme uspostavljeni odlični međuljudski odnosi, a pogotovo ako se ima u vidu situacija od prije dva i po mjeseca, te da su unapređeni rezultati poslovanja i stvorene pretpostavke za bolje poslovne rezultate u narednom periodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije