Privreda

Mračni izgledi za njemačku stanogradnju

Mračni izgledi za njemačku stanogradnju
Foto: Pixnio | Mračni izgledi za njemačku stanogradnju

​BERLIN - U Njemačkoj se tamni oblaci i dalje nadvijaju nad stambenom izgradnjom jer se sve više kompanija suočava s nedostatkom narudžbi, navodi minhenski institut "Ifo".

U novembru je pogođeno 49.1 odsto kompanija, što je 0.4 postotna boda više nego mjesec ranije. Riječ je o osmom uzastopnom povećanju, saopšteno je iz zavoda.

Mnoge kompanije još uvijek se suočavaju s otkazivanjem narudžbi, s 21.5 odsto kompanija koje su to prijavile u novembru, što je prilično sličan postotak u odnosu na 22.2 odsto u oktobru.

Sve više kompanija otkazuje svoje planove izgradnje zbog visokih troškova izgradnje i trenutnih kamata. "Mnogi projekti jednostavno više nisu isplativi u ovim uslovima, zbog čega se moraju odgoditi ili otkazati", rekao je Klaus Vohlrabe, vodilac istraživanja u "Ifu", kada su objavljeni rezultati.

Nove narudžbe su toliko skromne da ugrožavaju opstanak nekih kompanija. Finansijske probleme prijavilo je 11.1 odsto kompanija, što je 1.2 postotna boda više nego u oktobru.

Pogoršala su se i očekivanja: pokazatelj je pao na minus 54.6 bodova, što je najmanje otkako je "Ifo" započeo ovo istraživanje 1991. godine. "Očekivanja između kompanija i dalje su na klimavim nogama. U ovom trenutku nema izgleda za poboljšanje", dodao je Vohlrabe.

Kako ističu u "Ifu", trenutna njemačka budžetska kriza najvjerovatnije nije imala naročit uticaj na rezultate, a još nije jasno kakav će uticaj imati bankrot austrijskog nekretninskog diva Sign, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije