Privreda

Mršavi i proizvodnja i zahtjevi za podsticaje gatačkih stočara

Mršavi i proizvodnja i zahtjevi za podsticaje gatačkih stočara
Foto: N.N. | Gatačko stočarstvo u stalnoj stagnaciji: Mršavi i proizvodnja i zahtjevi za podsticaje

GACKO - Gatačko stočarstvo, sudeći po subvencijama koje dobijaju stočari preko Zemljoradničke zadruge Gacko, u stalnoj je stagnaciji, jer je i za prošlu godinu ostvareno mnogo manje podsticaja nego u ranijem periodu.

U pitanju su uglavnom podsticaji Ministarstva poljoprivrede RS ostvareni po više osnova i to za priplodne ovce, za uzgoj krava u sistemu krava - tele, kvalitetno priplodnih junica, kao i podsticaji za kapitalna ulaganja u poljoprivredu, potvrđeno je u ovoj zadruzi.

Zahtjeve za novčani podsticaj za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodnih ovaca podnio je 31 poljoprivredni proizvođač, gdje su gatački domaćini morali posjedovati osnovno stado sa najmanje 125 ovaca. Kao podsticaj za ovaj vid stočarstva, koji iznosi 11 maraka po grlu, isplaćena je 65.791 KM, što je mnogo manje nego ranijih godina.

U zadruzi kažu da je drastičan pad u broju zahtjeva bio i za premije na uzgoj i proizvodnju steonih junica, a Ministarstvu je prošle godine upućeno 38 zahtjeva, sa podsticajem od 230 maraka po junici, pa su poljoprivrednici sa područja opštine Gacko dobili ukupno 30.590 KM.

Uslov je bio uzgojiti tri kvalitetno priplodne junice i imati osnovno krdo od najmanje osam plotkinja.

U 2019. godini došlo je i do pada broja zahtjeva u sistemu krava - tele, a ova podsticajna sredstva namijenjena su za poljoprivredne proizvođače koji ne prodaju mlijeko mljekarama, ali imaju u vlasništvu najmanje osam krava sa odgojem teladi kao jedinim prihodom od krava.

Zahtjeve je kod ove kategorije predalo 46 poljoprivrednika, podsticaj je iznosio 150 KM po grlu, tako da ukupna suma iznosi 58.800 KM.

"Kroz poseban pravilnik za mehanizaciju i kapitalna ulaganja samo dva poljoprivrednika su ostvarila podsticaj u iznosu 3.757 KM", kažu u Zemljoradničkoj zadruzi Gacko, koja gazduje i stočnom pijacom u ovom gradu, a kroz koju je protekle godine prometovano oko 800 teladi, 900 jagnjadi, 70 ovnova i ovaca te nekoliko bikova i krava.

Kao značajnu aktivnost ove zadruge u protekloj godini navode i pristupanje klasteru "Stara Hercegovina", koji je nastao kao potreba udruživanja više subjekata na prostoru Hercegovine, a sve u cilju lakšeg, bržeg i jeftinijeg načina ostvarivanja njihovih potreba te lakšeg iznalaženja tržišta za manje poljoprivredne proizvođače, kao i brendiranje proizvoda i dobijanje sertifikata za kvalitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije