Privreda

Mtel među vodećim donatorima Fonda solidarnosti RS

Mtel među vodećim donatorima Fonda solidarnosti RS
Foto: Ilustracija | Mtel među vodećim donatorima Fonda solidarnosti RS

​BANjALUKA – Na računima Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske do sada je uplaćeno oko 58 miliona KM, a među vodećim donatorima je i kompanija Mtel a.d. Banjaluka, koja je u Fond uplatila 100.000 KM.

Podsjećamo Kompanija Mtel je omogućila i besplatan pristup sajtu RTRS kako bi učenici mogli pratiti nastavu na daljinu.

Takođe Mtel je studentima i srednjoškolcima, koji nisu imali pristup internetu, omogućio 15 Gigabajta mjesečno, a učestvovali su i u finansiranju 1.000 Raspberi Paj mini računara koji se ovih dana dijele učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj.

Kako su naveli u Ministarstvu finansija RS, 50 miliona KM je izdvojeno iz budžeta,  3,7 miliona se odnosi na plate budžetskih korisnika odnosno njihovih dobrovoljnih izdvajanja iz ličnih primanja, a ostatak su donacije pravnih i fizičkih osoba.

Iz ministarstva navode da se pored Kompanije Mtel na spisku uplatioca koji su za Fond solidarnosti izdvojili 100 000 KM i više nalaze i "NLB Banka"ad Banja Luka, "Atlantik Argeta" doo Sarajevo, "Vilijams“ d.o.o., i "MG Mind“ grupacija.

"Veliki broj privrednih subjekata je izvršio uplate u Fond solidarnosti, odzivom smo zadovoljni. Podaci o uplatama na račune Fonda solidarnosti su  dostupni javnosti na internet adresi Ministarstva finansija RS i na stranici koronavirususrpskoj.kom koja je formirana u cilju informisanja javnosti u vezi sa krizom izazvanom aktuelnom pandemijom virusa korona", pojašnjavaju u Ministartsvu finansija RS.

Vlada RS prihvatila je na sjednici održanoj 15. aprila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS.

Prema podacima iz Vlade nadležnost novog Fonda je upravljanje i raspolaganje namjenski sredstvima za obnovu Republike, te uspostavljanje i vođenje jedinstvenog registra šteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije