Privreda

Na Bečkoj berzi emitovano 168,3 miliona evra obveznica RS

Na Bečkoj berzi emitovano 168,3 miliona evra obveznica RS
Foto: Ilustracija | Na Bečkoj berzi emitovano 168,3 miliona evra obveznica RS

BEČ –- Od ukupno planiranih 200 miliona evra prodaje evroobveznica, RS je u petak na Bečkoj berzi uspjela emitovati petogodišnje obveznice u visini od 168,3 miliona evra po kamatnoj stopi od 4,75% na godišnjem nivou.

U Ministarstvu finansija RS kažu da su zadovoljni uspjehom emisije, te ističu da se RS prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu.

"Takođe, važno je napomenuti da je ostvarena kamatna stopa izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom svoje prve emisije na međunarodno finansijsko tržište ostvarile kamatnu stopu od preko osam odsto, te da je prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori", saopštili su oni. Dodali su da je Vlada RS uspješnim izvršavanjem ove emisije obezbijedila diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik, kao i omogućila kvalitetnije planiranje i izvršavanje budžetskih priliva.

"Na taj način RS je omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka. Ministarstvo finansija izražava zahvalnost svim investitorima koji su RS prepoznali kao pouzdanog i sigurnog partnera za ulaganje", saopšteno je iz Ministarstva.

Brokerska kuća preko koje je emitovana emisija obveznica je "BMI Securities" iz Hong Konga.

"Global Capital", medijski sajt koji se bavi praćenjem berze, ističe da RS ima veliku finansijsku autonomiju unutar BiH, što joj omogućava aktivni fiskalni menadžment, međutim navode da je rejting prema agenciji "Moody's" nizak, u nivou B3, zbog opterećenja duga u visini od 166 odsto u odnosu na operativne prihode, kao i zbog pritisaka u vezi s javnom potrošnjom. Sajt, takođe, ističe da su veliki investitori bili izrazito oprezni i da nisu htjeli kupiti prvu emisiju obveznica, dijelom zbog nepoznatog brokera, a dijelom jer je emisija izvršena na neregulisanom tržištu. Dodao je da su investitori koji su kupili obveznice "u području oko Evrope", ali ne iz Azije, i da velike internacionalne banke nisu htjele da ih kupe zbog političke nestabilnosti.

Sajt takođe ističe da je ipak sve dobro prošlo, s obzirom na to da je to tek prvi izlazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije