Privreda

Na Fortenovu grupu preneseno 18,53 odsto dionica Mercatora

Na Fortenovu grupu preneseno 18,53 odsto dionica Mercatora
Foto: Borna Filic/PIXSELL | Na Fortenovu grupu preneseno 18,53 odsto dionica Mercatora

Postupak prenosa dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu počeo je u utorak, a dionice koje je Sberbank imala u Poslovnim sistemima Mercator zamijenjene su za udjele u Fortenovoj grupi te je na Fortenova grupu preneseno 18,53 odsto dionica Mercatora.

Udio Sberbank u vlasništvu Fortenove grupe time je narastao na 44 odsto.

"Jučerašnji početak prijenosa dionica Mercatora na Fortenovu grupu i prodaja Poslovnog područja Zamrznuta hrana, koja je zaključena u ponedjeljak, dio su optimizacije portfelja Fortenove grupe koja je usmjerena na jačanje kapitalne strukture i konsolidaciju  ključnih područja u kojima je Fortenova grupa tržišni lider. Kada jučer započeti postupak transfera dionica Mercatora na Fortenovu grupu bude završen, Fortenova grupa će s Mercatorom biti neupitni regionalni tržišni lider u maloprodaji, koji će imati znatne kapacitete za ulaganja i daljnji rast", rekao je Fabris Peruško, komentarišući početak postupka prenosa dionica Mercatora.

Peruško je takođe naglasio kako su kompanije Fortenove grupe u pandemijskoj godini bile ključne za osiguranje snabdijevanja kupaca na tržištima na kojima posluju, zahvaljujući i hiljadama velikih i malih, domaćih i stranih dobavljača s kojima kompanije Fortenove grupe imaju dugotrajne i stabilne odnose.

"Predstojeća integracija Mercatora s maloprodajom Fortenove grupe je velika prilika za sve ključne dobavljače", istakao je Peruško, nadovezujući se na u srijedu objavljeni izvještaj slovenačkog vanrednog povjerenika u Mercatoru, koji je potvrdio potpunu usklađenost poslovanja Mercatora sa slovenačkim Lex Mercatorom.

U izvještaju je istaknuto da je Mercator svojim strateškim slovenačkim dobavljačima ponudio mogućnost potpisa dugoročnih ugovora o saradnji, koje su potpisali svi oni koji su u takvim ugovorima našli svoj poslovni interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije