Privreda

Na KiM zatvoreno oko 5.000 preduzeća

Na KiM zatvoreno oko 5.000 preduzeća
Foto: Needpix / Ilustracija | Na KiM zatvoreno oko 5.000 preduzeća

Oko 5.000 preduzeća zatvoreno je na Kosovu zbog posljedica pandemije, a ovaj broj do kraja godine može biti i veći, piše "Ekonomija onlajn".

Prema riječima predsjednika Poslovne asocijacije Kosova Agima Šahinija te informacije su veoma zabrinjavajuće.

"Od marta pa nadalje, prema našim procjenama i informacijama sa terena, oko 5.000 preduzeća je zaustavilo svoju aktivnost, bankrotiralo i ovo je velika briga. Vjerujem da će ovaj broj biti još veći do kraja godine, a procedure za gašenje preduzeća su komplikovane", rekao je.

Šahini kaže da je kosovska ekonomija u padu zbog smanjenja stranih investicija kao i interesovanja lokalnih preduzeća za nove investicije.

"Privreda se suočava sa ozbiljnim padom, bilo zbog stranih investicija, bilo usljed pada interesa lokalnih preduzeća za nove investicije. Smanjila su se i ulaganja dijaspore, gdje smo imali samo 10 procenata onoga što smo imali prošle godine, a kosovskom tržištu nedostaje oko 500 miliona evra svježeg novca koji dolaze iz dijaspore", naveo je on.

Vlasnik "Agrokosova holdinga" Hazizu Tafajt navodi da je pandemija u svim preduzećima izazvala poteškoće i da je direktno smanjena potrošnja jer 70 odsto preduzeća nije radilo.

"Nadam se da će ova situacija biti prevaziđena što je prije moguće i nadam se da će kosovske institucije uspjeti da imaju na umu da je lokalnoj proizvodnji u ovom trenutku potrebna podrška da bi prevazišla ovu izuzetno tešku situaciju“, rekao je Tafajt.

Tafajt kaže da su izgubili su veliki dio potrošnje, ali se nada da će povratkom ugostiteljstva biti obnovljeno lokalno tržište.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije