Privreda

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavljena EU kuhinja

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavljena EU kuhinja
Foto: Pexels/Ilustracija | Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavljena EU kuhinja

NOVI SAD - Drugi dan Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu protekao je u znaku kuhinje zemalja EU, a osim evropske hrane posjetioci su mogli da čuju i iskustva stručnjaka iz Evropske unije.

Njemačke kobasice, poljski pirogi, i balkanska gibanica - spremani su uživo u EU paviljonu. Ručak za posetioce pripremale su Plamena Halačeva,  zamjenica ambasadora EU u Srbiji, ambasadorka Njemačke u Srbiji Anke Konrad, a uz pomoć kuvara, goste je poslužio i poljski ambasador u Srbiji Rafal Pavel Perl.

Osim evropske hrane, posjetioci su mogli i da čuju nešto o iskustvima iz Evropske unije, od brojnih stručnjaka, koji su obogatili program EU paviljona, prenosi Tanjug.

Tako su predstavljeni roboti i senzori, i moderne tehnologije koje se koriste u poljoprivredi, a o njima su govorili naučnici iz niške kompanije "Coming", kao iz novosadskog Instituta "Biosens".

Govorilo se i o ćelijskoj poljoprivredi i mesu iz laboratorije.

Veliko interesovanje ponovo su izazvale radionice o IPARD fondovima,  korisnici, koji su uspešno došli do IPARD bespovratnih stredstava podelili su iskustva sa publikom, a stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja dali su više informacija o konkurisanju i konkretnim mjerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije