Privreda

Na Sokocu podijeljeno 80 sjemenskih paketa

Na Sokocu podijeljeno 80 sjemenskih paketa
Foto: Srna | Na Sokocu podijeljeno 80 sjemenskih paketa

SOKOLAC - Na Sokocu je danas podijeljeno 80 besplatnih sjemenskih paketa socijalno ugroženim i višečlanim porodicama čime Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa opštinom pomaže omasovljenje proljećne sjetve na manjim poljoprivrednim gazdinstvima, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica.

On je naglasio da se za sjemenske pakete opštinskom Odjeljenju za privredu i finansije ukupno prijavilo 120 porodica, te da opština Sokolac čini napore da do naredne sedmice obezbijedi pakete za još 200 porodica.

"Cilj je da ukupno 300 porodica na području naše opštine dobije sjemenski materijal kako bi obezbijedile poljoprivredne proizvode za svoja domaćinstva i višak ponudili tržištu", rekao je Bjelica novinarima.

On je naveo da je vrijednost ovih paketa 252 KM, te da sadrže 25 kilograma krompira, mineralno i tečno đubrivo i sjemena različitih povrtlarskih kultura, rasad i prskalice, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma zemljišta.

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Jelena Mićić izjavila je novinarima da je riječ o vanrednoj mjeri podrške poljoprivrednoj proizvodnji za potrebe malih gazdinstava.

Ona je dodala da je u 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije podijeljeno ukupno 1.000 sjemenskih paketa.

"Cilj ove podjele je da pomogne poljoprivrednu proizvodnju, da se omasovi i postigne prehrambena stabilnost na teritoriji Srpske, s obzirom da se u ovoj situaciji pokazalo šta nam znači poljoprivreda", naglasila je Mićićeva.

U nizu mjera koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, Mićićeva je najavila za narednih desetak dana postavljanje plastenika na području opštine Sokolac, te dodala da postoji više planova koje resorno ministarstvo realizuje zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinama na Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji.

Mićićeva je pozvala građane da kupuju domaće i na taj način podrže poljoprivredne proizvođače.

Manadžer Klastera "Sarajevo-Romanija-Podrinje" /SRP/ Željka Pejović podsjetila je da ovaj klaster okuplja sve manje i veće poljoprivredne prozvođače i da u ovoj situaciji ima ulogu da im pronađe tržište, što će učiniti pomoću platforme, odnosno sajta za onlajn prodaju.

Ona je istakla da će poljoprivredni proizvođači biti u mogućnosti da prodaju viškove proizvoda i obezbijede finansijsku dobit, što će biti značajno s obzirom da je ciljna grupa stanovništvo sa malim primanjima, odnosno najranjivija kategorija društva.

Sjemenske pakete finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iz dijela sredstava IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima, posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u saradnji sa opštinama i uz koordinaciju Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije