Privreda

Na aerodromima u Tuzli i Sarajevu kontrolisano više od 7.000 putnika

Na aerodromima u Tuzli i Sarajevu kontrolisano više od 7.000 putnika
Foto: Ilustracija | Na aerodromima u Tuzli i Sarajevu kontrolisano više od 7.000 putnika

SARAJEVO - Granična policija BiH učestvovala je u međunarodnoj operativnoj akciji "Ikarus 2017", koja je realizovana na aerodromima u Albaniji, Austriji, Crnoj Gori, Makedoniji, Moldaviji, Srbiji i BiH, a čiji je cilj bio otkrivanje i sprečavanje krivičnih djela i prekršaja.

Akcija "Ikarus 2017" realizovana je u BiH na aerodromima u Sarajevu i Tuzli, gdje su na 25 međunarodnih letova pregledana 7.022 putnika, saopšteno je iz Granične policije BiH.

"Ikarus 2017" sprovodili su policijski službenici zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, pod pokroviteljstvom Programa granične bezbjednosti Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga /DCAF/.

Cilj akcije bio je da se detaljnim provjerama na prvoj i drugoj liniji spriječe i otkriju krivična djela i prekršaji u vezi s falsifikovanjem i zloupotrebom dokumenata, krijumčarenjem ljudi, robe, droge i oružja, te otkriju lica koja potražuju nadležni organi ili putnici za koje se sumnja da su počinioci prekršaja.

Tokom akcije, koja je održana od 4. do 14. septembra, u svim zemljama na prvoj i drugoj liniji pregledana su 395.004 lica.

Otkrivena su 24 slučaja falsifikovanja isprava, četiri krijumčarenja droge, jedno krijumčarenje lica, 92 lica i četiri dokumenta koja potražuju nadležni organi, te četiri lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, kao i veći broj prekršaja.

Predstavnici DCAF-ovog Programa granične bezbjednosti ocijenili su akciju veoma uspješnom, uz znatan doprinos u otkrivanju i suzbijanju svih oblika nezakonitosti na međunarodnim aerodromima, a samim tim i podizanju stepena bezbjednosti u zemljama učesnicama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije