Privreda

Na ferijalni rad u Njemačku idu 24 studenta iz BiH

Na ferijalni rad u Njemačku idu 24 studenta iz BiH
Foto: Image by Jörn Heller from Pixabay | Na ferijalni rad u Njemačku idu 24 studenta iz BiH

SARAJEVO - Na ferijalni rad u Njemačku ove godine otići će 24 studenta iz BiH, izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Bandić je naveo da veliki broj studenata, koji dobiju priliku da rade preko ovog programa i ostave dobar utisak kod poslodavaca, i narednih godina nastave da idu na sezonski rad u Njemačku na način da ih direktno kontaktiraju poslodavci.

"Zbog toga mogu reći da je ovo jedan izrazito dobar program gdje mladi ljudi imaju priliku da steknu radno iskustvo, zarade novac za nastavak studija, usavrše njemački jezik i razviju radne navike", istakao je Bandić.

Prema njegovim riječima, u posljednjih pet godina tridesetak studenata godišnje ode na rad u Njemačku, sa izuzetkom prošle godine kada odlazak nije bio moguć zbog pandemije virusa korona, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje.

Bandić je pojasnio da Agencija svake godine putem svoje veb stranice objavi javni poziv za program ferijalnog rada u Njemačkoj za narednu godinu, te dodao da je za ovu godinu BiH imala odobrenu kvotu od 50 studenata, dok je rok za prijavu bio 22. mart.

On je naveo da su se studenti mogli prijaviti ili direktno u Agenciju ili putem entitetskih zavoda za zapošljavanje prema sjedištu visokoškolske ustanove koju pohađaju.

"Nakon završetka procesa prijavljivanja, prijave se prosljeđuju u Centralnu kancelariju za posredovanje u zapošljavanju Savezne agencije za rad Njemačke, a od maja počinju stizati radne ponude za studente, te onda poslodavci direktno kontaktiraju studente i nude im poslove", rekao je Bandić.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine sprovodi program ferijalnog rada studenata u Njemačkoj koji je namijenjen redovnim studentima na univerzitetima i visokim školama u zemlji, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, koji dobro vladaju njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije