Privreda

Pratite nas na Google news

Na forumu "Pojas i put" potpisani sporazumi vrijedni 64 milijarde dolara

Na forumu "Pojas i put" potpisani sporazumi vrijedni 64 milijarde dolara
Foto: Tanjug/AP | Na forumu "Pojas i put" potpisani sporazumi vrijedni 64 milijarde dolara
Srna

PEKING - Kineski predsjednik Si Đinping rekao je da su u okviru foruma "Pojas i put" u Pekingu potpisani sporazumi čija vrijednost premašuje 64 milijarde dolara.

Si je u završnoj riječi na forumu rekao da će se tržišni principi primjenjivati na sve projekte saradnje u okviru programa "Pojas i put".

Kineski predsjednik je ranije rekao da veliki infrastrukturni program "Pojas i put" predstavlja "najambiciozniji razvojni projekat" u istoriji.

On je uporedio Kinu sa miroljubivim istraživačem, odlučnim da transformiše svijet "galijama punim blaga, a ne ratnim brodovima, puškama i sabljama". 

Vučić zahvalio na poštovanju prema malim zemljama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas u Pekingu kineskom predsjedniku Si Đinpingu što je pokazao poštovanje prema malim zemljama.

Vučić je bio jedan od trojice svjetskih lidera kojima je povjereno da govore u završnim obraćanjima na kraju Foruma "Pojas i put", koji je okupio 40 šefova država i vlada i stotinjak ministara spoljnih poslova i drugih visokih zvaničnika.

"Često sam bio pod pritiskom raznih strana, ali nikada Kine. Pokazali ste drugačiji pristup prema nezavisnim i suverenim zemljama, bez obzira na njihovu veličinu ili region iz kojeg dolaze", rekao je Vučić obraćajući se Siju.

On je poručio da će Srbija nastaviti da sarađuje s kineskim kompanijama, ne zato što preferira neke zemlje, nego za dobrobit srpskog naroda, prenosi "RTS".

Vučić je ranije danas govorio na okruglom stolu lidera na prvom panelu o temi "Podsticanje povezanosti u cilju pronalaženja novih izvora rasta", a moderator je bio domaćin skupa - kineski predsjednik Si Đinping. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije